1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarsko sklonište "Kale" - Biokovo

Ponedjeljak, 29 Siječanj 2018 07:23

Autor AnteM

PDF Ispis E-mail

Planinarsko sklonište "Kale" 1480 m se nalazi na zapadnom dijelu parka prirode Biokovo koji je jedan od 11 parkova prirode u RH i obuhvaća dio ovog planinskog masiva koji je vrlo zanimljiv planinarima. Ne zaboravimo da su upravo planinari oni koji prvi posjećuju ovakve lijepe planinarske prostore. Proglašenjem Biokova parkom prirode ovaj prostor postaje zanimljiv i turistima čiji broj iz godine u godinu raste.

Park se ističe krškim reljefom, a karakteriziraju ga jako duboke jame koje su poput mamca za hrvatske i svjetske speleologe. Osim toga, flora i fauna je posebno bogatstvo ove planine. Endemi ovog prostora kao patuljasto zvonce i puzavo zvonce samo su dio od 40 endemskih vrsta koje se nalaze na Biokovu. Špilje i jame su bogate kornjašima i podzemnom faunom. Najveća atrakcija je balkanska divokoza.

Mnogo toga se može nabrajat o ljepotama i biološkoj raznolikosti Biokova ali ono što kronično nedostaje su planinarski domovi i kuće, a naročito planinarska skloništa. Postavljanje planinarskog skloništa na "Kalama" je za nas planinare vrhunska stvar jer nam omogućava višednevno planinarenje na ovom nepristupačnom i udaljenom dijelu Biokova. Sklonište je na području Kala, nekadašnjeg važnog pašnjaka. Pored skloništa su dobro očuvane lokve koje su nekad bile spas za stoku, a danas za divokoze i planinare koji prenoće ili su u prolazu kroz Kale.

Sklonište je preuređeni stambeni kontejner u kojem je peć na drva, stol sa klupama i skupno ležište za desetak planinara. Sve je čisto i uredno!

Pristup skloništu je iz nekoliko pravaca :

Gornja Brela - Sv. Nikola 575 m - pl. kuća Bukovac 1030m - pl. skl. Kale, oko 5 h laganog hoda
Gornja Brela - Bartulovići - lokva Grljak 900 m - špilja Pozjata - pl. skl. Kale, oko 4 h laganog hoda
Miletnjak ( Šćirovac ) 1619 m - pl. skl. Kale oko 40 min, ovo je u slučaju da dođemo sa Bukovca preko Zeca ili grebenskom stazom sa Sv. Ilije 1642 m.

Sklonište je postavilo PD "Pozjata" iz Brela, a kontakt je Željan, mob: 098 771 819

Vijesti - Planinarski objekti