1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarsko sklonište pod Ljubljanom

Subota, 18 Listopad 2014 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Mosor će uskoro bit bogatiji za još jedno planinarsko sklonište koje uređuje HPD "  Ljubljan " iz Dugopolja. Nalazi se sa sjeverne strane vrha Ljubljan i već može služiti za smještaj planinarima kao i drugim ljubiteljima prirode.

Sjeverne strane naših dalmatinskih planina gledajući planinarski na neki način su zapostavljene, odnosno infrastrukturno slabije uređene. Takav je slučaj i sa Biokovom koji je Park prirode pa onda ne čudi što je takva situacija i na Mosoru. Osnivanjem HPD " Ljubljan " u Dugopolju stvari su se počele mijenjat, Tako je ovo proljeće prebačen stambeni kontejner na lokaciju pod  vrhom Ljubljan, Očekuje se da će do kraja ove godine sklonište dobiti zamišljenu vizuru, te biti spremno za prihvat planinara, za jednodnevno ili višednevno boravljenje na skloništu.

Prilaz skloništu je za sada jedinom markiranom stazom koja vodi na vrh Ljubljana 1260m iz smjera Lugarnice. Nakon odvojka na križanju pod Ljubljanom treba nam još petnaestak minuta do skloništa koje se nalazi na visini od 1080m. Postavljeno je na nekadašnjoj popularnoj stazi OPT-e, koja kroz Ljubljanske doce izlazi na špilju Vranjaču, odnosno na put koji od Vranjače vodi na Vickov stup i Jabukovac. Ovaj dio potrebno je pročistiti i ponovo markirati kao i eventualno još neki prilaz sa sjeverne strane.

Veseli nas svaki novi planinarski objekt, pa naravno tako i ovaj u čijoj smo realizaciji aktivno učestvovali os samog početka.

Sklonište je otvorenog tipa i pored njega se radi bunar što je vrlo važno kad znamo da na ovom dijelu nema izvora i starih bunara.

 

 

 

 

 

 Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Planinarski objekti