1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarska kuća "Puma" 1630m - Dinara

Petak, 11 Srpanj 2014 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Velika Duvjakuša na Dinari (1709 m) je kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice (HPO), a na samom vrhu je izgrađen spomenik 31 poginulom pripadniku 7 GBR “Pume” na Dinari, pored kojeg je ugrađen pečat i postavljena upisna kutija.

Ispod Velike Duvjakuše podno Rosića glavice na 1630 m nalazi se planinarska kuća “Puma” u izgradnji. To je zidana katnica s 20- ak ležaja koja ima bunar s pitkom vodom. Kuća je u vlasništvu HGSS-a Stanice Split, a ujedno je i obavještajna točka. Svojom pozicijom i visinom od 1630 m, najviši je planinarski objekt u RH a bit će i jedan od ljepših. Pogled sa terase je veličanstven, od srednjo-dalmatinskih planina do mora i otoka Šibenskog arhipelaga.

Izleti od kuće su zanimljivi i raznovrsni, Za planinare je interesantan uspon na Troglav 1913 m, najviši vrh Dinare koji se nalazi u BIH. Od planinarske  kuće “Puma” je potrebno 1h i 30 min markiranom stazom dužine 2 km i 700m, a visinske razlike 285 m. Na Velikoj Duvjakuši (1709 m) smo za 10 min. Na 2-3 h laganog hoda je Jankovo brdo (1780 m), najviši vrh splitsko-dalmatinske županije. Također možemo dalje na pl. skl. "Josip Goreta" 1530 m, ispod Čorina Lacmena  (1574 m), do kojeg dolazimo preko Torlakove (1674 m) i Jančarske glave (1669 m), možda najljepšeg vidikovca na ovom dijelu Dinare. Mogućnosti za višednevno i jednodnevo planinarenje su ogromne, a najbolje  to vidimo kroz novoizdanu kartu "Troglavska skupina - istok i zapad u nakladi HGSS-a.


Kući je najjednostavniji pristup iz mjesta Ježevića, Do Ježevića se dolazi automobilom iz pravca Vrlike cestom D 8, skrenuti za mjesto Ježević i voziti lokalnom cestom preko mjesta Kosora i Balečkog mosta na rijeci Cetini te kroz zaseok Žeravice stići do velikog putokaza koji nas usmjerava na makadamski put (3 km) za Sutinu gdje je parking i početak uspona pješačkom stazom.

Uspon do Velike Duvjakuše se prijeđe za 3h do 4h, ovisno o fizičkoj spremnosti. Uspon nije zahtjevan ali je dug 8 km, a i potrebno je prijeći 1186 metara visinske razlike. Prvi dio je kroz šumu i raslinje, a završni kroz golet. Staza je odlično markirana i obilježena putokazima nije naporna i vrlo je zanimljiva jer  svakim korakom naviše otvaraju nam se novi vidici i krajolici. Na otprilike pola puta je raskrižje iznad Kozje jame, desno nas put vodi prema pl. kući "PUME", Troglavu i V. Duvjakuši, a lijevo za pl.skl. "Josip Goreta" (1530 m).

Za uspon od parkinga do planinarske kuće "PUME" treba nam oko 4 h laganog hoda. Tko god da se uputi na ovo jedinstveno i novo planinarenje vratit će se kući sretniji i bogatiji za jedno lijepo planinarsko iskustvo koje nam je na dohvat ruke.

 

Izgradnja ovog objekta nebi bila moguća bez volenterskog rada članova PU Dinaridi i HGSS Stanice Split, a uz novčanu potporu najznačajnijeg donatora Imex banke iz Splita.

 

 

 

 

 Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Planinarski objekti