1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarsko sklonište Josip Goreta 1530m Dinara

Nedjelja, 30 Ožujak 2014 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

U Hrvatskoj je po najnovijoj evidenciji danas u uporabi  146 planinarskih kuća. Neke su na većoj nadmorskoj visini, a neke na manjoj. Neke su veće i komfornije, a neke manje i manje komforne, ali ono što je sigurno je to da predstavljaju veliku sigurnost, a nerijetko i udobnost nama planinarima. To je svakako i vrijedna imovina u koju je uložen nemjerljiv i ogroman trud kao i entuzijazam.

To je opravdan razlog da planinarske kuće i skloništa vrjednujemo na poseban način, jer su one uglavnom izgrađene na teško pristupačnom prostoru uz ogroman trud i odricanje vrijednih hrvatskih planinara.

Jedan od takvih objekata je planinarsko sklonište "Josip Goreta" 1530m pod Ćorinim Lacmenom na Dinari. Nalazi se u zapadnom dijelu Troglavske skupine na predjelu Vilenkin smet, a ime je dobilo po Josipu Goreti hrvatskom vojniku i branitelju 6.dp. koji je poginuo u neposrednoj blizini današnje lokacije planinarskog skloništa. Pozicija skloništa je 43 56 53 N i 16 31 16 E.

Lokacija je više nego idealna jer nam omogućuje fantastične i jedinstvene poglede na sve strane.

Pristup skloništu je iz više pravaca, a onaj iz Ježevića je svakako najprikladniji. Moguće je doći i markiranom stazom kroz Crvene grede i Dražića doca  zašto nam je potrebno oko 3h i 30 min ili iz Sutine stazom za  V.Duvjakušu i pl. kuću "Pume", te na križanju iznad Kozje jame skrenuti lijevo (za ovaj uspon nam je potrebno oko 3h). Također skloništu možemo pristupiti  iz pravca planinarskog skloništa "Rupe" i Marina bunara kao i od planinarske kuće "Pume".

Idealno je kao ishodišna točka za uspon na Jankovo brdo 1780m, najviši vrh splitsko-dalmatinske županije.

 

 

 

 Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Planinarski objekti