1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Speleološki Logor "Dinara 2011"

Ponedjeljak, 26 Rujan 2011 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

kornati-murter

U trajanju od 12.-21. kolovoza 2011. je na području masiva Troglava na planini Dinari speleološko društvo "Špiljar" iz Splita uz potporu HGSS-STANICE SPLIT i PU Dinaridi iz Splita organiziralo i provelo speleološka istraživanja tog djela naše najviše planine koja je do sada bila vrlo malo istraživana u speleološkom smislu.

Logor je bio smješten uz pl. sklonište Dinaridi pod Troglavom koje je služilo kao baza dok su sudionici boravili u šatorima postavljenima uokolo pl. skloništa. Za vrjeme trajanja logora rekognoscirano ( pronađeno) je 27 speleoloških objekata od kojih je istraženo njih 15 od kojih je najdublja jama Kuraja sa svojih - 295 m dubine koja možda i nije konačna jer su otkriveni i novi kanali koji još nisu u cjelosti istraženi te će se dogodine nastaviti sa aktivnostima kako bi se ta i sve druge pronađene jame i špilje do kraja istražile. U svim istraživanim speleološkim objektima su obavljena i biospeleološka istraživanja odnosno, prikupljeni
su uzorci podzemne faune koja je poslana na daljnju znanstvenu obradu pa i tu očekujemo neke nove i do sada za znanost
nepoznate podatke o o životu u podzemlju naše Dinare. Tjekom istraživanja Ivine jame speleolozi su na njenom dnu naišli i na ostatke najmanje dva ljudska tjela za koje se pretpostavlja da su tu ubačena za vrijeme II. svj. rata što smo i prijavili nadležnoj policijskoj upravi.
Na logoru su sudjelovali speleolozi iz više speleoloških društava sa područja Hrvatske : Split, Drniš, Karlovac, Omiš, Kaštela kojih je za vrijeme logora bilo više od 30 što je omogučilo da se radi i istažuje u više istraživačkih skupina. Ovim je započelo pisanje jedne nove stranice u otkrivanju ljepota Dinare koju smo mi speleolozi odlučili nastaviti pisati i sljedećih godina koje su pred nama.

(admin comment: velike pohvale fotografu!)

 

 


Datum Događaja: 12 - 21.08.2011
Autor Članka & Fotografija: Grgo Puljas / Dražen Mimica

 


Vijesti - Speleologija

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...