1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarska Kuća "Pume" (1630m)

Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2013 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Planinarska Kuća "Pume" (1630m)

Radovi na Planinarskoj kući "PUME" (1630m), odvijaju se planski i predviđenom dinamikom za ovu godinu. Proteklih dana radovi su malo stali iz više razloga, ali da ih sad ne nabrajamo. Ono što je planinarima i posjetiteljima zanimljivo je da je kuća u funkciji i može se koristiti kao sklonište. Naime prozori i vrata još nisu postavljeni, ali privremeno rješenje je nađeno.

Na katu su madraci za spavanje, te se može prenoćiti. Bunar sa vodom još nije u uporabi, ali vjerujemo da će i to bit narednih dana. Kuća je u vlasništvu HGSS-a, ujedno je i obavještajna točka. Svojom pozicijom i visinom od 1630m, najviši je planinarski objekt u RH a bit će jedan od ljepših. Pogled sa terase je veličanstven, od srednjo-dalmatinskih planina do mora i otoka Šibenskog arhipelaga.
Izleti od kuće su zanimljivi i raznovrsni, a ovise o našim željama, tako možemo na Troglav (1913m), koji se nalazi u susjednoj BiH, a od kuće se popnemo za oko 1h, zatim na Velikoj Duvnjakuš (1709m) smo za 10 min., koja je ujedno i KT - HPO. Na 2-3h, laganog hoda je Jankovo brdo (1780m), najviši vrh splitsko-dalmatinske županije. Također možemo dalje na pl. skl. "Josip Goreta" 1530m, ispod Čorina Lacmena  (1574m), na kojeg dolazimo preko Torlakove (1674m) i Jančarske glave (1669m), možda najlepšeg vidikovca na ovom dijelu Dinare. Mogućnosti za višednevno i jednodnevo planinarenje su ogromne, a najbolje  to vidimo kroz novo-izdana kartu "Troglavska skupina - istok i zapad, u nakladi HGSS-a.

Kući je najednostavniji pristup iz mjesta Ježevića, gdje sa asvaltne ceste, kod autobusne stanice (putokazi), skrenemo na makadamski put, (u odličnom stanju i za osobna vozila). Nakon 3  kilometara dolazimo u Sutinu, napuštene pastirske stanove, odakle se može terencem još 1 km, do ulaza u markiranu pješačku stazu. Ona nije naporna i vrlo je zanimljiva, svakim korako naviše otvaraju nam se novi vidici i krajolici. Na otprilike pola puta je raskrižje iznad Kozje jame, desno nas put vodi prema pl. kući "PUME", Troglavu i V. Duvnjakuši,a lijevo za pl.skl. "Josip Goreta" (1530m).
Za uspon od parkinga do Planinarske kuće "PUME" treba nam oko 3h laganog hoda. Tko god da se uputi na ovo jedinstveno i novo planinarenje vratit će se kući sretniji i bogatiji za jedno lijepo planinarsko iskustvo koje nam je na dohvat ruke.
Sretno Vam bilo!

 

 

 

 


Datum Događaja: 11.08.2013
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Radne Akcije

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...