1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Dinara - "Hrvatski vitez Josip Goreta" (1530m)

Utorak, 01 Siječanj 2013 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Jankovo Brdo (1780m)

Centralni dio planine Dinare je bogatiji za još jedno planinarsko sklonište.Veselimo se svakom novom objektu, osim što nam pruža zaklon i sigurnost, omogućit će nam produženi boravak na ovim jedinstvenim prostorima, koji su bogata riznica svih onih podzemnih i nadzemnih oblika kojima obiluje naš krš.

Ogroman prostor Dinarskog masiva, što se uzdiže kao prorodna granica između Dalmacije i Bosne, za većinu nas planinara ovaj teren je još uvijek nepoznanica. Izgradnjom ovog skloništa i markiranjem novih puteva bit će nam omogućen ulazak u svijet izvorne prirode. U njedrima ove dalmatinske ljepotice ne možemo ostat ravnodušni, jer njena prostranstva a posebno vidici poseban su i jedinstven doživljaj.

Planinarsko sklonište se nalazi pod Čorinim Lacmenom (1574m), na predjelu zvanom Vilinski smet na visini od 1530m.Podignuto je početkom ovoga ljeta i sastoji se od jedne prostorije u kojoj dio za spavanje i dio za blagavaonu, smještajnog kapaciteta do 10 osoba. Za dogodine je predviđena izgradnja nastrešnice, koja bi služila i kao izvrstan vidikovac, jer je samo sklonište postavljeno na mjestu sa kojeg je pogled očaravajući. Pristup skloništu je moguć iz svih pravaca, od Troglava, zapravo V.Duvjakuše, kao i od pl.skl "Rupe", ali nabliži je iz Ježevića, stazom preko Crvenih greda ili preko Suhaća i Kozje jame. U obe ove varijante potrebno je ko 3h i 30min. Uskoro iz tiska izlazi zemljovid ovog dijela Dinare u nakladi HGSS-a, što će omogućit lakše snalaženje i sigurniji boravak na planini.
Skloništem upravlja i održava ga Planinarsko društvo "Zolj" iz Vrlike, a kontakt osoba je Bernard Mučalo mob.098-971-28-56.

 

 

 


Datum Događaja: 01.01.2013
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Radne Akcije

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...