1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Postavljeno Planinarsko Sklonište "Rupe" (1364m)

Subota, 28 Svibanj 2011 14:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Postavljeno Planinarsko Sklonište "Rupe" (1364m)

Naše planinarsko sklonište na "Rupama" (1364m) konačno je dobilo svoj mir, jer je postavljeno na predviđenu lokaciju i to 26. 05. 2011g. Sad nam je Dinara još pristupačnija, a mi bogatiji za jednu potpuno novu planinarsku destinaciju.
Ubuduće nas planinare ljubazno će primat u svoje okrilje, pružat će nam toplinu doma, druženje i uživanje u miru kojim odiše ovaj dio Dinare. Iz ovog primjera se može vidjet što se sve može napravit od jednog starog kontejnera i kako mu udahnut novi život i pravu namjenu. Od sada će svoje staračke dane provoditi na ovoj predivnoj lokaciji, a mi ćemo mu dodati još malo ruha, kao što je nastrešnica, ograda, itd...

Sklonište je jedna prostorija u kojoj se nalazi blagavaona sa peći i skupno ležište za desetak osoba. Lokacija nije slučajno odabrana, Rupe su pitoma zaravan ispod Lišanjskog vrha 1794m, drugog vrha po visini u RH.
Malo smo se namučili dok smo realizirali ovaj projekt, ali ima stvari na koje ne možemo utjecati bez obzira koliko mi to željeli. Ovog četvrtka imali smo sreću, osvanuo je krasan proljetni dan što je značilo da će letjelica HRZ-a na vrijeme i po dogovoru biti na Suhopolju.
Za taj dan smo dogovorili i ekološku akciju uklanjanja zaostalih kontejnera iz Domovinskog rata koji su devastirani i predstavljaju ruglo i ekološku katastrofu. Osim članova naše udruge tu su kao i uvijek članovi HPD "Sv. Jakov" iz Bitelića, i kao domaćini HPD "Zolj" Vrlika. Nosioc akcije bila je HGSS-a, koja je i prije odrađivala slične akcije kao što je čišćenje kanjona Zrmanje i sl.
Zaista je bilo impresivno vidjeti sa kojom lakoćom piloti provode ovu dugoočekivanu akciju.
Mi kao udruga Dinaru zamišljamo bez škovaca, bilo kakve vrste odpada, ali zato punu domova, kuća, skloništa, uređenih planinarskih staza i svega onoga što je potrebno za ugodan i što je najvažnije siguran boravak na planini. Planinarstvo bi bez planinarskih objekata bilo osiromašeno i nepotpuno, zato mi kao udruga nastavljamo stoljetnu tradiciju planinarskih graditelja. Činjenica je da je u toj stoljetnoj povijesti napravljeno bezbroj planinarskih objekata, pa zato nastavimo to njihovo djelo obnovom, održavanjem i konačno - izgradnjom.
U članku 10. Statuta Hrvatskog planinarskog saveza stoji da "HPS svoju svrhu, ciljeve i djelatnost ostvaruje tako da jača materijalnu osnovu i imovinu planinarstva, vodi brigu o gradnji, održavanju i čuvanju planinarskih domova, kuća i skloništa, te u njima uz povlastice, omogućuje smještaj svojim članovima i članovima inozemnih planinarskih saveza s kojima ima potpisane ugovore o reciprocitetu".
Mi nastavljmo sa našim aktivnostima na Dinari, Troglavu i Kamešnici, te bilo kakvu vrstu pomoći rado prihvaćamo, pa i u obliku društveno-radnog priloga. Kupili smo i prebacili materijal za izgranju planinarskog skloništa "Bunarić" na Kamešnici. Partner u tom projektu bit će nam HPD "Kamešnica" iz Otoka. O tjeku izgradnje pisat ćemo na našem Portalu.
Još jednom veliko hvala svima koji su nam pomogli i pomažu da ovaj zahtjevan projekt privedemo kraju.


 

 


Datum Događaja: 26.05.2011
Autor Članka & Fotografija: Čerčo / Anđela Odrljin

 


Vijesti - Radne Akcije

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...