1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarska staza Gljev - Glavaš 1308m KT - HPO - Kamešnica

Nedjelja, 11 Veljača 2018 20:51

Autor AnteM

PDF Ispis E-mail

Gljev je mjesto udaljeno 14km od Sinja, svog administrativnog središta i općine.

S obzirom da se nalazi na nešto većoj nadmorskoj visini nego većina mjesta u bivšoj Cetinskoj krajini poznato je po dobrim krumpirima i odličnom luku.

Zaštitni znak mjesta su popularni " Didi sa Kamešnice " maškare koje svake godine oduševljavaju svojim posebnim scenskim nastupima.

Osim toga iz ovog mjesta kreću dvije izuzetne planinarske staze, jedna prema Kurtegića Docu i druga, od Gljeva do vrha Glavaš, koja je i naša tema.
Autobusnih linija osim đačkih nema, tako da nam preostaje prijevoz osobnim vozilima, kombijima, a što je važno mogu i autobusi. Vozila parkiramo kod stare škole do koje nas vode putokazi, dalje je markirana staza. Možda da se napomene da nema makadama, to je dobra vijest za naše limene ljubimce.

Uspon do Glavaša 1308m traje oko 2 h i 30 min, laganog planinarskog hoda. Na stazi imaju dva izvora pitke vode, Velika i Mala Čatrnja, koji nikad ne presušuju, što je važno za ljetni period.
Staza je vrlo zahvalna za hodanje, pogotovo u vrijeme ljetnih i toplijih dana, također većina staze je u hladu, što predstavlja ugodu za hodanje. Kad krenemo od zadnjih kuća nakon manje od 1 h laganog uspinjanja izlazimo na zašumljenu ravan između Debele glavice 1011m i Čatrnjskog umca 1028m.
Za desetak minuta dolazimo do prvog izvora Velike Čatrnje. Svega petnaestak minuta dalje je Mala Čatrnja kraj koje je napravljeno odmorište u grabovoj šumi, idealno mjesto za odmor i marendu. Dalje preko Presla i njegovog grebena, koji nam omogućava prekrasne vidike za nešto malo više od 1h stižemo na Glavaš. Ovo je daleko najljepši i planinarski nazanimljiviji pristup Glavašu, svakako ga preporučujemo, bilo kao individualni izlet ili (društveni, pl. škole ili kao obilazak KT - HPO )

Za one koji žele više, sa Glavaša vodi markirana staza preko Elekovog krča, ( na kojem se također nalazi pitka voda ) prema Pl. skl. Bunarić 1600m i dalje na Kamešnicu ili Kurljaj 1809m. Iznad pl. skl. Bunarić je vidikovac i vrh Gušinova kažala 1654m, sa kojeg puca pogled na Livanjsko polje i planine koje ga okružuju.
Onaj tko voli šetati grebenom doći će na svoje ako prije pl. skl. Bunarić skrene markiranom stazom na Bliznički brig 1690m, put nas dalje vodi do Garjete 1773m, odakle se Kamešnica vidi u svoj svojoj dužini. Manje od pola sata nam treba do Burnjače 1770m, odakle se grebenom spuštamo u Kurtegića dolac, gdje je pl. skl " Eduard - Edo Retelj " 1450m.

Markirana staza preko Strmice i Garišta vodi nas ponovo u Gljev. Ova tura je prekrasna, možda jedna od ljepših na ovim prostorima, ali je prilično zahtjevna, stoga je preporučujemo ali svatko treba znati svoje mogućnosti. Kao što vidimo mogućnosti na Kamešnici su zaista velike i nude svakome po nešto.

Sa vrha Glavaša se isto tako može markiranom stazom za Gornja Korita, pa kad na Blacima dođemo do makadamskog puta na raskrižju skrenemo desno i pratimo ga sve do mjesta gdje ga presjeca markacija iz Glavaša na koju se uključujemo i spuštamo u Gljev. Makadamskog puta ima oko 2km, na svakom raskrižju skrećemo desno.

Što god izaberete nećete pogriješiti!


Ovdje zaista vrijedi ona uzrečica " Umor prolazi zadovoljstvo ostaje "

Vijesti - Planinarski Putokazi

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...