1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Subra 1.679mnv - Orjen CG

Subota, 22 Travanj 2017 21:59

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Naša mala družina priključila se izletu na Orjen u organizaciji HPD "Grabovica" iz Ploča, HPD "Adrion" Gradac i HPD "Vrgorac" iz Vrgorca.

S obzirom na atraktivnost ovog dvodnevnog izleta ne čudi popunjeni kapaciteti prijevoza i smještaja.

Put nas vodi od Ploča do Herceg Novog gdje se odvaja na magistralni put za Trebinje. U selu Kameno skreće se desno do sela Ubli, te dalje do Motela Borići ( 798m ) gdje je i početna točka ove planinarske ture.
Lošim makadamskim putem koji je dug 1,5km stižemo na prijevoj Vratlo ( 1.178m ) Planinarski dom "Za Vratlom" ( 1.150m ) ishodišna je točka za mnoge planinarske ture, isto tako je omiljena planinarska destinacija.

Subra je prava planinarska ljepotica, koja inače pripada masivu Orjena, čiji je najviši vrh Veliki ( Zubački ) Kabao ( 1.894m ).
Planinarska tura od doma do Subre ( 1.679m ) je zaista inzvaredna, jer uživamo u masivu Orjena, Reovečke grede, Veliko Čedilo, a vidici pucaju sve do Prokletija, bližeg Lovčena, Rumije, hercegovačkih planina, a prava je poslastica pogled na Jadransko more.

Svojim neobičnim i nesvakidašnjim reljefnim oblicima na Subri osim dubokih vrtača i jama, treba spomenuti, Subrine platoe i Subrine amfiteatre. Jednostavno Subra i Orjen su prekrasni!
Drugi dan je bio rezerviran za penjanje na Pestingrad ( 998m ) fantastični vidikovac iznad Kotora i Dobrote, čije se stijene okomito spuštaju prema ovom drevnom gradu, čije ime potječe od srednjovjekovnog latinskog naziva Catarum. Grad je opasan četri kilometra dugim zidinama, a od 1979g. g. je na popisu UNESCO-ve kulturne baštine. Pogled na Boko-kotorski zaljev i okolinu sa Pestingrada je zaista fantastičan i očaravajući.

Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...