1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Preko Mosora

Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 07:49

Autor Ante Maleš

PDF Ispis E-mail

Mosor je primjer specifične morfologije krša. Sjeverna strana ove planine je svojevrsni spomenik geo-morfoloških oblika u prirodi. Slikovita fizionomija ovog područja duboko nam se ureže u pamćenje nakon ovakvih izleta. Sitno Gornje je najpraktičnije mjesto za početak ove planinarske avanture. Zašto avanture ? Zato što staza od pl. skl. " Pod Ljubljanom " 1080m do Dugopolja još nije obilježena planinarskim oznakama, a ni putokazima. Pa krenimo redom!

Od Sitnog Gornjeg krećemo sa parkirališta stazom koja vodi za pl. kuću " Lugarnica ", staza je odlično markirana i nije zahtjevna. Za otprilike sat vremena laganog hoda se stiže u Vickove staje. Tu se može lijepo odmoriti na klupicama koje se nalaze uz stazu. Dalje nakon desetak minuta hoda dolazimo do križanja sa putokazima, gdje se skreće desno za vrh Ljubljan. Najprije blago, a zatim malo strmije put nas vodi kroz nisko raslinje i šumu do slijedećeg raskrižja, to je gornji put koji sa pl. kuće " Lugarnica " vodi na Ljubljan ili na planinarski dom " Umberto Girometta ". Na raskrižju nastavljamo pravo prema vrhu Ljubljanu nešto strmijim terenom i za pola sata dolazimo malu zaravan, odakle počima završni uspon za Ljubljan, mi u ovom slučaju trebamo skrenut lijevo, dvjesto metara od putokaza. Na samom raskrižju nema putokaza i markacija je slabo vidljiva. sad smo na starom planinarskom putu poznat među planinarima kao OPT ( omladinska partizanska transvezala ) koja je sa Sućidra išla preko Lovrinca - Korešnice - Žrnovnice - Malog Ljubljana - Kotlenica - Biskog i završavala u Košutama kod spomenika.

Od raskrižja do planinarskog skloništa " Pod Ljubljanom " koje je postavilo i održava Planinarsko društvo " Ljubljan " Dugopolje treba oko petnaest minuta hoda.
na pola puta se nalazi Mali Ljubljan 1146m kojeg treba obavezno posjetiti. Pogled sa njega je puno intimniji na ovaj dio Mosora, a pogotovo prema Trnovači i Dugopoljskom dijelu Mosora, kao i na sam Veliki Ljubljan 1263m, Ljubljanske doce, Jabukovac... Na vrhu je upisna knjiga koja je propala od vlage, te je treba promjeniti skupa sa kutijom. Staza do vrha nije markirana, ali je orjentacija jednostavna i vrh je vrlo blizu markirane planinarske staze, uspona oko 5 min.
Planinarsko sklonište " Pod Ljubljanom " je zapravo stambeni kontejner preuređen u jedan divni planinarski objekat. Bez obzira što još svi radovi na njegovom uređenju nisu dovršeni sklonište nudi odličan zaklon kao i mjesto za boravak. posjeduje peć na drva, krevete, stol, klupe i što je najvažnije bunar sa pitkom vodom.
Od skloništa staza dalje nije markirana, ali su je članovi HPD " Ljubljan " iz Dugopolja očistili propilali i obilježili kamenim čevuljcima. Orijentacija i nije tako teška za lijepa vremena, međutim treba biti vrlo oprezan prilikom spuštanja, jer staza vodi kroz srce mosorskog krša koje zna biti jako opasno. osim dobrih cipela nužan je veliki oprez. Staza postaje šira i ljepša nako što prođemo pored jame Voloderke i spustimo se u prve pojate, koje su naravno napuštene i bez krovova, tek one malo niže i pristupačnije vlasnici su obnovili i uredili pa ih koriste. Do Dugopolja, zaseoka Križana u koje se staza spušta treba nam od skloništa 2h i 30 min.

Staza je ukupno duga 11km i 600m i fantastična je za prelazak preko Mosora, doduše malo težim i zahtjevnijim terenom, ali je zato vrlo lijepo i neobično, zato je preporučujemo svima onima koji vole nešto novo.
Svakako ne zaboravite na oprez prilikom spuštanja od pl. skloništa do Dugopolja, također za one koji se odvaže na ovu turu, neka postave još koji čevuljak na mjestima gdje fali.
Napomena : Čevuljci se dobro vide, ali ako slučajno izgubite stazu, vratite se na zadnji čevuljak dok ne nađete slijedeći, Gubitak staze je ulazak u ljuti krš što iziskuje puno vještine, planinarskog znanja i kondicije!

Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...