1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Mosor - Jabukovac 1246m

Subota, 31 Prosinac 2016 13:23

Autor Ante Maleš

PDF Ispis E-mail

Krajobraznu estetiku i ljepotu kao i vrijednost Mosora čine različita područja u koji spada i ljuti krš, odnosno karbonatne stijene koje svu svoju surovost i ljepotu pokazuju upravo na predjelu Jabukovca, vrha koji se nalazi na sjevernoj strani Mosora. Sa planinarskog gledišta ovaj vrh, premda vrlo privlačan, nekako je izoliran, možda je upravo razlog tome što je put do njega vrlo nezgodan, prepun vrtača, škrapa, procjepa...

Međutim nedavno je grupa mještana iz Smajića, sela sa sjeverne strane Mosora, očistila stazu kroz Javorje preko Dane pećine na pl. sklonište " Hrvoje Dujmić " 1150m. i tako otvorila ovaj prostor, i na taj način pružila mu mogućnost da se uveže planinarskim putevima koje bi trebalo u konačnici obilježiti i signalizirati.
Ako se to i ne dogodi, a staza je za sada prilično vidljiva, održavati će se činjenicom da je planinari pohode. Ovo je svakako najljepši i najjednostavniji način za doći na ovaj lijepi krševiti i jedinstveni vrh, zbog kojega Mosor volimo još više.

Uspon započinje u Smajićima, zaseoku Čosići, zadnjem selu u Kotlenicama kad idemo iz pravca Dugopolja prema Docu Gornjem. U Čosićima parkiramo automobil na jedinom proširenju i na kraju asfaltne ceste uđemo između kuća u široku pješačku stazu koja nas u blagim zavojima vodi do zadnje pojate koja je zarasla u korov, ali je podsjetnik na neka druga možda ljepša vremena Nakon toga staza je nešto uža ali nije pretjerano strma a ni zahtjevna. Nekoliko stotina metara iznad pojate nalazi se izvor koji rijetko presušuje, nije na samoj stazi već pedesetak metara sa desne strane, svakako bi ga trebalo označit. Prije ulaza u samo Javorje, kako ga mještani zovu, odakle slijedi malo žešći uspon, sa lijeve strane je velika pećina koja nam može poslužiti kao sklonište od kiše, kao mjesto za odmor...

Nakon što izađemo iz Javorja dolazimo do pećine Dane koja je među planinarima i stanovnicima ovog podneblja vrlo poznata, vjerojatno zbog vode koje bude unutra i za ljetnih mjeseci. Od pećine do planinarskog skloništa " Hrvoje Dujmić " potrebno je još oko pola sata laganog hoda sa blagim usponom, sveukupno od Čosića do pl. skloništa treba oko 2h i 30 min. Sklonište je jednostavna građevina od stambenog kontejnera, napravljenoga vrlo ukusno, ali postavljeno na pogrešnoj lokaciji, ovo mišljenje dijelimo sa većinom planinara koji su posjetili ovu lokaciju. Naime mišljenje je da sklonište treba biti na samim padinama Jabukovca, tako bi bilo vidljivo sa cijelog vršnog grebena, što je bitno, a još je bitnije što bi cijeli dan bilo na sunčanoj strani. Od skloništa do vrha potrebno je još oko pola sata opreznog hoda kako bi se na kraju imali čast upisat u knjigu posjetitelja a takvih nažalost na ovom vrhu nema puno, premda nam izlet na ovaj vrh pruža potpuno planinarsko zadovoljstvo i užitak. Na odmet nije malo opreza kojeg inače treba imati na izletima, ovdje možda malo više zbog izrazito krševitog terena, ali i duljine staze. Sa vrha je moguć povratak u nekoliko varijanti, istim putem nazad, preko Domanića staja na Vranjaču, preko grebena na pl. dom, pa na Sitno Gornje.
Na kraju staza iz Čosića je najbolja varijanta za uspon na ovaj Mosorski vrh, svakako je uvrstite u svoj plan izleta, nećete pogriješiti!

Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...