1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Glavaš - 1308m ( Kamešnica ) KT - HPO

Četvrtak, 03 Studeni 2016 09:44

Autor Ante Maleš

PDF Ispis E-mail

Svi vrhovi koji se nalaze na popisu ili su dio Hrvatske planinarske obiliaznice izuzetno su dobro planinarski posjećeni, pa tako i Glavaš na Kamešnici koji je ujedno i jedini vrh na ovoj dalmatinskoj ljepotici, koji je sastavni dio ove vrlo popularne planinarske obilaznice.
Često hodamo po Kamešnici, markiranim i nemarkiranim stazama, starim pastirskim zaboravljenim putevima koji su nekad život značili, nažalost većina ih je danas zapušteno, zaraslo i neprohodno bez obzira na njihovu nekadašnju važnost.

Tako smo od naših članova sa Gljeva doznali za stazu koja bi mogla bit odlična za uspon na Glavaš, a da se pri tome pojednostavni pristup za sve koji žele popeti ovaj vrh, a da pri tome njihov limeni ljubimac ( automobil ) ne trpi makadamske ceste, a sudionici uspona prohodaju jednu divnu planinarsku stazu na kojoj između ostalog imaju dva izvora planinske vode koji nikad ne presušuju. Odlučili smo najprije prohodati , a potom očistiti, raskrčiti i markirati stazu koja iz Gljeva vodi preko Velike i Male Čatrnje ( izvore vode ), lijepih šumaraka, livada i na kraju grebenom do vrha. Svakim korakom pogled unazad sa staze je prekrasan na Sinjsko polje, Svilaju, Visoku i Peručko jezero.

Staza je odlično markirana, postavljeni su putokazi. U živopisno mjesto Gljev stižemo od Sinja, a udaljeno je 12km. Trebamo prijeći rijeku Cetinu u Hanu, te nastaviti cestom za Vaganj. Iznad Hana je skretanje u desno za Gljev, sva su raskrižja dobro obilježena. Markirana staza započima u zaseoku Devići, gdje je parking kod nekadašnje prodavaonice i mjesnog doma. Prvi putokaz je uočljiv, a markacije kroz selo su na betonskim stupovima za struju. Nakon prolaska kroz selo ulazimo u utabanu stazu koja nas u blagim zavojima za 1h dovede do prve Velike Čatrnje izvora koji je ograđen ali popuna vode ne predstavlja problem. Samo desetak minuta dalje u lijepoj šumici nalazi se Mala Čatrnja gdje se uglavno odmara zbog hladovine, a i izgrađenog odmorišta koji se sastoji od stola i klupe.
Odavde do vrha treba nam još oko 1h i 15min., dakle ukupno oko 2h i 30min. Nema nikakve sumnje da je ovo planinarski najljepši uspon na Glavaš i to iz više razloga, lagan pristup, voda na stazi, lijepi pejzaži, atraktivni pogledi, predivna staza...

Put na Glavaš, ako ne želite ne završava na Glavašu, naprotiv može se na razne strane i vrhove. Jedana od staza vodi na planinarsko sklonište Bunarić 1600m., do kojeg dolazimo za 1h i 30min., staza je lagana i nije zahtjevna, od skloništa do vrha Kurljaj 1809m. treba još 45min., dalje se može do Konja 1850m najvišeg vrha Kamešnice 1h. Na putu prema pl. skl. Bunarić je odvojak za Bliznički Brig preko kojeg penjemo na Garjetu 1773m, nedaleko od Garjete je Burnjača 1770m, sa koje se možemo spustiti u Kurtegića dolac, gdje je i planinarsko sklonište " Eduard - Edo Retelj " 1450m, iz K. Doca se možemo spustit u Gljev za 2h i 30min., dakle jedna predivna kružna tura.

Od Glavaša također možemo prema G. Koritima, pa kad se spustimo na makadamski put na raskrižju desno i sve putem do Velike Čatrnje gdje se ponovo uključimo na planinarsku stazu za Gljev i imamo mogućnost da popunimo zalihe vode. Kao što se vidi ova staza je otvorila razne mogućnosti za upoznavanje ovog dijela planine kao i cijele Kamešnice, jer su kružne ture kao i grebenske najljepši planinarski putevi.

Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...