1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Lišanjski vrh 1794m

Subota, 28 Studeni 2015 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

IMG 2145

Nakon Jankova Brda 1780m, na kojem je naša udruga prije ovog ljeta postavila malo šesterokutno sklonište izgrađeno od željezne konstrukcije i limenih panela, tako smo slično sklonište postavili ovih dana i na Lišanjskom vrhu 1794m. I ovdje se radi o željeznoj konstrukciji i limenim panelima, samo je sklonište nešto većih dimenzija. Ne zaboravimo napomenuti da su oba skloništa propisno uzemljena i učvršćena što sajlama, što betonom, zato bi boravak u njima trebao bit siguran.

 

Staza do Lišanjskog vrha je dobro poznata i obilježena, ali nije zgorega da napišemo kako doći na ovaj predivan vidikovac koji će sada postati još zanimljiviji.

Cetina je mjesto u kojem izvire istoimena rijeka koja je ujedno i najdulja dalmatinska rijeka sa svojih 105km. Kad prođemo njezin izvor, uskom asfaltnom cestom vozimo do Gornjih Barišića, gdje napuštamo asfaltnu cestu i skrećemo ulijevo na makadam prema kamenolomu. Nešto prije kamenoloma je putokaz i početak markirane planinarske staze. Ima dovoljno mjesta za parking i makadam je u odličnom stanju, znači mogu i osobna vozila. Premda se od izvora Cetine dovde može doći markiranom stazom, radi duljine preporučujemo ovu varijantu. Od početka staze pa sve do Preočkih dolaca ( nekadašnji pastirski stanovi ) blago se uspinjemo kroz šumski pojas. Staza je široka i dobro obilježena, to je stara zidana pastirska staza kojom su nekad izlazila goveda i ovce na ispašu u visočije dijelove Dinare. Od Preočkih dolaca Lagano se uspinjemo do ogromne zaravni koja se zove Rupe na kojem se nalazi naše istoimeno planinarsko sklonište, dakle pl. skl. "Rupe" 1363m. Sklonište je zapravo prepravljeni kontejner, koji može primiti do desetak osoba.

Posjeduje plastičnu cisternu od tisuću litara, koja se koristi kao tehnička voda, a u nuždi može i za piće. Sa sjeverne strane je ljetna nastrešnica. Udruga planira proširenje ovog sklonište, stoga su određene predradnje već urađene. Od skloništa staza nas vodi uzbrdo ali ne naročito strmo, već u blagim zavojima dolazimo na Priviju. Privija je greben i raskrižje planinarskih staza. Staza  osim klasičnih planinarskih markacija ima i štape tkz. zimske markacije, je orijentacija jednostavna i kad je snijeg i magla. Od pl. skloništa do vrha treba nam oko 1h planinarskog hoda, dakle od početka staze oko 3h i 30min do 4h. Planinarsko sklonište "Rupe" je 2h i 30min od počeka planinarskog staze.

Sa vrha vidimo i shvaćamo zašto nas Dinara privlači, oduševljava i nadahnjuje.

Napomenimo da je u mjestu Cetini jedna od najpoznatijih starohrvatskih crkava, crkva Sv. Spasa iz ( 9. st. ), s najsačuvanijim zvonikom na pročelju, visokim 15,5m. oko crkve je nekropola s preko 1100 arheološko istraženih srednjovjekovnih grobova. Sv. Spas je zaštićen kao spomenik kulture i jedan od važnih simbola grada Vrlike, koja ima za inače putniku, turistu, planinaru mnogo toga za ponudit i prezentirat.

Eto pa uživajte!

 

 

 

 


   

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...