1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Nove staze na Dinari

Utorak, 13 Listopad 2015 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

P1100520

Dragi planinari, područje koje ćemo opisat u ovom tekstu nalazi se na Dinari u Troglavskoj skupini, gdje su brojne prirodne znamenitosti koje planinari prolazeći ovim novim stazama imaju priliku razgledati, što znači upoznati se sa ljepotama ovog dijela Dinare. Namjera obilježavanja ovih staza i bila je da omogućimo zainteresiranim planinarima da upoznaju bogatstva ovog dijela Dinarida; Dinare, sa jedne strane šumovite sa stoljetnim stablima, a sa druge livade sa rijetkim i zaštićenim cvjetnim i biljnim pokrovom.

.

 

Ovo sve nam omogućava nova grebena staza koja sa Troglava 1913mnv vodi na Jankovo Brdo 1780mnv, naime ova staza može biti i kružna, pa krenimo redom.

Centar za oblazak, ili polazišna točka ove predivne ture koja traje 5h je planinarska kuća "Puma" 1630mnv. Kako doći do kuće već je vrlo dobro poznato, zato u ovom tekstu to nećemo posebno opisivat. S obzirom da je tura kružna može se krenuti u bilo kojem smjeru, ali mi preporučujemo da se od kuće uputite na Troglav, gdje se dolazi za 1h i 30min. laganog hoda dobro obilježenom stazom. Nakon posjeta najvišem vrhu Dinare, krećemo grebenom markiranom stazom prema zapadu. Staza prati sami greben kroz kleku i nisko raslinje, ali to ne ometa lijepe vidike. Za otprilike sat vremena hoda dolazimo do Male Privije gdje je križanje staza, dakle ove grebenske i one koja nam dolazi od Velike Duvjakuše, što je alternativa u slučaju da ne idemo na Troglav. Dalje samim grebenom koji se na kraju lagano spušta na Priviju na kojoj je križanje staza, jedna koja dolazi sa Velikih Poljanica (BiH), a druga koju ćemo naknadno opisat jer je dio naše kružne staze.

Od Privije predstoji nam završni uspon na Jankovo Brdo 1780mnv koji je ujedno i najviši vrh splitsko-dalmatinske županije. Uspon traje od 15min do 30min ovisi o fizičkoj spremnosti.

Na vrhu se nalazi maleno sklonište u obliku šesterokuta i može primiti do osam odraslih osoba, u skloništu je upisna knjiga i pečat, kao i knjiga dojmova.

Kako dalje od vrha nema markiranih staza slijedi nam povratak na Priviju i skretanje za Veliku Duvjakušu 2h kako piše na putokazu ili direktno za Ježević 4h. Za pola sata možemo doći do putokaza  pod Snježnicom 1664mnv., odakle kolnom cestom 10min. do sljedećeg raskrižja. Na raskrižju mi nastavljamo pravo, ako ne želimo posjetit Jančarsku glavicu 1699mnv, jedan od najljepših vidikovaca na Dinari, ili nastaviti Putem Oluje prema pl. skl. "Josip Goreta", što znači da ovuda možemo preko izvora Vukosavci i lovačkog skloništa Debelašica na Koziju jamu i dalje u Ježević, sve ovo je markirano i obilježeno zimskim markacijama (štapima)

Dakle mi na raskrižju nastavljamo pravo kolskim putem sa kojeg se odvajamo na pješačku stazu za Torlakovu glavicu 1669mnv koja je obilježena kamenom piramidom i za lijepa vremena uočljiva iz daljine. Na samom vrhu nema upisne knjige , a niti pečata, ali zato imamo lijep pogled. Zatim se spuštamo prema razvali koja dijeli Veliku Duvjakušu i Torlakovu glavicu, u samom podnožju na kolskom putu je raskrižje za već navedene ciljeve, kao i za Jankovo Brdo i Troglav, tako i za Ježević i planinarsku kuću "Puma"

Od raskrižja do spomenika na Velikoj Duvjakuši stiže se za najviše 30min hoda, sa vrha je veličanstven pogled na sve strane, desetominutnim spuštanjem do kuće zaokružili smo ovu turu.

Na križanju pod Velikom Duvjakušom možemo odmah pored Romića lokve (koja je presušena) nastaviti spuštanje preko Kozje jame za Sutinu i Ježević, a bez da idemo na kuću ako tamo nismo ostavili višak stvari ili je naš boravak bio višednevni, bilo kako bilo, želimo Vam sretan put, ugodan izlet i uživajte u svakom trenutku provedenom u ovom predivnom okruženju!

 

 

 


   

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...