1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Jankovo brdo

Srijeda, 02 Rujan 2015 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

P1090701

Vozeći se magistralnom cestom D1 uz Peručko jezero ne možemo ostati ravnodušni pri pogledu na našu najvišu planinu Dinaru. Visoka kamena barijera koja se izdiže iznad Suhopolja mami svakog da zamisli što se nalazi iza. Bez obzira na litice koje vidimo iz automobila, pristup utrobi Dinare je omogućen iz mnogo smjerova sigurnim i obilježenim planinarskim stazama. U srcu Dinarskog gorja postoje još mnogi vrhovi koji su nama planinarima nepoznati zbog nepostojanja adekvatne infrastrukture i težine pristupa. Jedan od takvih i Jankovo Brdo 1780 m koje je postavljanjem planinarskog skloništa i markiranjem pristupnih staza već postao mamac za mnoge planinare.

 

Jankovo Brdo je izvrstan vidikovac sa zapanjujućim pogledom na sve strane. Pristup njemu iz BiH smo opisali u prošlom tekstu, a sa HR strane je najbolji pristup iz Ježevića (Sutine) stazom koja vodi do planinarske kuće “Puma” ispod Velike Duvjakuše. Laganim usponom preko Kozje jame ispod vrha Mikurlija dolazimo do križanja planinarskih puteva, Desno je odvojak za pl. kuću “Puma”, a mi nastavljamo lijevo pored Romića lokve koja je presušena.

Za svega desetak minuta dolazimo do sljedećeg križanja ispod V.Duvjakuše,  lijevo za Torlakovu glavu 30 min., desno za V. Duvjakušu 20 min., a ravno za Jankovo Brdo 2 h i Troglav 2 h. Nakon pet minuta hoda dolazimo na križanje kolskih puteva gdje mi nastavljamo ravno i ulazimo u pješačku stazu obilježenu zimskim markacijama. Za manje od pola sata izlazimo na greben gdje je križanje, desno za Troglav, a lijevo za Jankovo Brdo. Dalje zanimljivom grebenskom stazom koja se u završnom dijelu lagano spušta na Priviju, gdje je spoj sa stazom sa Velikih Poljanica (BiH), nastavljamo ravno uzbrdo na Jankovo Brdo oštrim usponom koji traje 30 minuta.

Postoji i mogućnost da na križanju iznad Kozje jame skrenemo prema planinarskom skloništu "Josip Goreta" odakle po vlastitom nahođenju idemo na Jankovo Brdo jer za sada staza nije obilježena. Nije se problem snaći jer za lijepog vremena Jankovo Brdo je orijentir koji naprosto mami da ga se posjeti.  

Naša preporuka je ipak pristup markiranom stazom.

Možda najljepša i najzanimljivija  je kružna  tura koja od pl. kuće " Puma ", preko Troglava ide dalje grebenom za Jankovo Brdo, ali također nije u potpunosti obilježena ( bar za sada ), međutim jako je jednostavna za orijentaciju, naročito za lijepa vremena.

Dakle od pl. kuće " Puma " 1630 m., do Troglava potrebno je 1 h i 30 min. laganog uspona, markacije su dobre, a  putokazi postavljeni na raskrižjima. sa Troglava  do Jankova Brda potrebno nam je oko 2h hoda, odnosno 2h čiste uživancije, grebaninga kroz kleku koja je dobro pročišćena, a na vidljivim mjestima sazidani su čevuljci ( kameni stožac ) kao oznake.

Na povratku sa Privije idemo probijenom cestom do pješačkog odvojka za Torlakovu glavu, preko nje do križanja ispod Velike Duvjakuše, desno za Ježević. lijevo za Troglav i Jankovo Brdo, a pravo za V. Duvjakušu.

Onaj tko se odluči za ova prostranstva neka zna da je užitak zagarantiran!

 

 


   

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...