1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Jankovo brdo 1780

Utorak, 25 Kolovoz 2015 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

P1110240

Sa Velikih Poljanica na Jankovo Brdo 1780m (Dinara) 

Nije nam namjera u ovom članku pisati o Jankovu brdu 1780m kao najvišem vrhu splitsko-dalmatinske županije, nego kako i kojim stazama doći do njega. Opisat ćemo stazu koju smo nedavno propješačili a koja je u cijelosti markirana zahvaljujući velikom zaljubljeniku u Dinaru Z.K. "Coko"

Staza počinje na Velikim poljanicama, oko dva kilometra od šumarske kuće prema zapadu ako dolazimo iz pravca Sajkovića, premda se može doći i sa druge strane odnosno iz Kazaginca, naravno riječ je o sjevernoj Troglavskoj strani, dakle iz BiH.

Vozilo parkiramo u malom kamenolomu, koji se koristi za nasipanje ceste, odmah pored njega markacija skreće sa ceste na ledinu a potom u šumu. Za sada nema putokaza, ali je zato markacija vidljiva i prilično gusta, nema nikakvih križanja osim pod samim Jankovim brdom, gdje se staza spaja na markaciju koja dolazi sa Troglava i pl. kuće " Puma "

Odatle grebenom po kojem su zabijeni štapi ( zimske markacije ) 30. min laganim hodom izlazimo na vrh, na kojem se nalazi sklonište napravljeno po uzoru na slična skloništa, kao što je npr. Vickov stup na Mosoru. Služi nam da se sklonimo od vjetra, kiše i svih vremenskih nepogoda. U skloništu može sjediti do osam odraslih osoba, unutra je upisna knjiga i pečat, sklonište je napravljeno od izdrživih i otpornih materijala, te vjerujemo da će mnogim planinarima biti od koristi. Ovaj će vrh sigurno postati omiljeno odredište planinara, a u prilog govori činjenica da nas je ovaj vikend na vrhu bilo petnaestak, što je zadivljujući podatak s obzirom da znamo kakva je posjećenost bila prije postavljanja skloništa. Sklonište je postavila i uredila naša planinarska udruga, na što smo vrlo ponosni, jer je   ovo zaista bio zahtjevan poduhvat.

Još ponešto o samoj stazi koja je vrlo lijepa i ugodna, jer prolazimo kroz visoke crnogorične i bukove šume, kao i ledine prepune planinskog cvijeća i biljaka koje su strogo zaštićene.

Za uspon na vrh potrebno nam je oko 2h i 30 min laganog planinarskog hoda. Treba li napominjati da je pogled sa vrha jedinstven i prelijep u svim pravcima i na sve strane svijeta, da se vidi..., e to će te sami trebat otkrit, jer Vam uspon na Jankovo Brdo osigurava onaj pravi planinarski osjećaj.

Prilaz i staze sa HR strane opisati ćemo posebno i objaviti također na našim stranicama.

 


   

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...