1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Klečarski vrhovi - Dinara

Četvrtak, 16 Listopad 2014 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Klečarski vrhovi nalaze se u Troglavskoj skupini, između Jankova brda 1780m i Lišanjskog vrha 1794m. Planinarski gledajući su izuzetno zanimljivi i privlačni.

Najviši među njima je bezimeni vrh, a naš GPS uređaj je pokazivao 1848m, odmah do njega je još jedan bezimeni vrh 1792m, ove i još neke vrhove nazivamo Klečarski vrhovi.

Pristup u ove djevičanske prostore koji su nam godinama na neki način izmicali bio je vrlo otežan zbog visoke i neprohodne klekovine koju smo uz veliki napor, oštre mačete i škare

prosjekli tek toliko da se može proći i popeti na ove dinarske vrhunce.

Pogled sa vrha je više nego veličanstven i očaravajući jer nam omogućuje da Dinaru vidimo iz jedne druge perspektive i u svoj njezinoj ljepoti i veličini. Ako se okrenemo prema jugu

ispred nas je Slime ( Šljeme ) sa svojom visinom od 1779m i preko kojeg se dolazi na Klečarske vrhove. U daljini prema istoku je Troglav 1913m, Jankovo brdo 1780m, Presedla 1830m..., prema sjeveru je Đilitan 1708m, Bunjevačko brdo 1849m, V. Bat 1854m..., Lišanjski vrh 1794m je najbliži.

Pristup ovim vrhovima je od pL. skl. " Rupe " 1360m, je markiranom stazom koja vodi na Lišanjski vrh, na otprilike pola puta gdje markirana staza naglo skreće prema Priviji, treba nastaviti u desno blagim usponom prema Šljemenu, za pola sata smo na grebenu i ispred nas se ukazuju Klečarski vrhovi. Spuštamo se prema udolini u kojoj je baraka zaostala iz Domovinskog rata ( baraka je u derutnom stanju i nije za korištenje, osim u krajnoj nuždi ) Od barake, preko ledine treba ući u kleku i pratiti kuda je prosječena, inače je prolaz skoro pa nemoguć, što zbog visine, što zbog gustoče kleke. Sa desne stane zaobilazimo veliku vrtaču i kosinom izbijamo na vrh. Na vrhu smo sazidali čovika ( kamenu piramidu ) zbog lakše orijentacije.

Pristup je moguć grebenom sa Lišanjskog vrha, preko Privije izbijemo na greben Slimena, kad uočimo baraku spustimo se prema njoj, te dalje kako je već opisano.

Za povratak na pl. skl. " Rupe " treba oko 1h i 30 min., a za uspona oko 2h.

Razmišljamo o tome da obilježimo put do vrha i postavimo putokaze, tako bi ovaj jedinstven prostor približili planinarima, jer ovo je izlet koji se pamti!

 

 

 


Autor članka: Dinaridi

Foto: Dinaridi

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...