1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Od Troglava 1913m do Jankova brda 1780m

Ponedjeljak, 22 Rujan 2014 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Premda je naslov “od Troglava do Jankova brda“ početak ove atraktivne planinarske ture počinje u podnožju Dinare. Točnije iz Ježevića, preko Sutine i Kozje jame do planinarske kuće "Puma" 1630m, koja je idealna baza za planinarenje po vrhovima Troglavske skupine. Kuća nije još u potpunosti uređena, ali je i u ovakvom stanju ugodna za višednevni boravak planinara. Osim skupne sobe posjeduje blagavaonu, verandu, te bunar sa pitkom vodom.

Od kuće do vrha Troglava potrebno je oko 1h i 30 min laganog hoda. Na samom grebenu kod križanja staza za Troglav, Mery stazu i Veliku Duvjakušu,  početak je našeg putovanja grebenom u smjeru zapada prema Jankovu brdu. Staza nije obilježena standardnom ( bar za sada ) markacijom, nego kamenim čevuljcima, čulama, duljima...

Dobrim dijelom staza nas vodi kroz klekovinu koja je prosječena i uklonjena sa staze. Orijentacija i snalaženje su vrlo jednostavni, zapravo treba se držati samo grebena i kamenih čevuljaka koji su postavljeni na idealnim mjestima i malom razmaku, ali kad je magla i loše vrijeme oznaka nikad dosta.

Planinareći ovom turom upoznat ćemo posebnost ovog kraja sa svim svojim suprotnostima. Nemoguće je ne primijetiti razliku kontinenta i mediterana, kao i njihov utjecaj i razliku.

Ovuda se proteže kilometarska granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vidici su veličanstveni, zrak je svjež i zdrav planinski, a izlazak na Jankovo brdo 1780m najviši vrh splitsko-dalmatinske županije je svojevrsna poslastica ovog planinarenja.

Povratak prema planinarskoj kući "Puma" najjednostavniji je povratkom na Priviju i ratnom cestom koja nas vodi do Snježnog brda gdje izbijamo na markaciju prema Torlakovoj glavi i V. Duvjakuši.

Planinari ovdje i na ovoj turi dolaze na svoje, zato izleta po Dinari nikad dosta.

 

 

 


Autor članka: Dinaridi

Foto: Dinaridi

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...