1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Veliki Bat

Utorak, 02 Srpanj 2013 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Veliki Bat

Naša tura od preko 25km dužine i 1400m visinske razlike, a trajala je 8h efektivnog hoda, započima u selu Koritima na magistralnom putu Livno - Bos. Grahovo. Naš domaćin i vodič je veliki ljubitelj Dinare, Zoran Kovljenić-Soko. Put,odnosno staza nije markirana, ali orjentacija je dosta jednostavna ako je dan vedar i bar malo poznajemo ovaj planinarski raj. Sa magistralnog puta ulazimo na kolski put kojim idemo do iznad Uniških dolaca, gdje se odvajamo u pravcu istoka i pratimo čevuljke koji su podignuti sve dok ne naiđemo na markiranu stazu koja vodi na Mali, a zatim na Veliki Bat. Ova dionica nije pretjerano zahtjevna,ali je duga i potrebno je oko 5h prosječnog hoda od magistralnog puta do vrha. Teren kojim prolazimo je imozantan, obrastao visokoplaninskim livadama i kamenjarima, blokovima stijena koje su ljeti bogate različitim biljnim vrstama. Posebno su zanimljive nakadašnji vrtovi, livade i ograde koje su donedavno košene, danas to više nije slučaj,ali nadu daju ovce koje smo usput sreli.
Sa vrha je pogled poseban i jedinstven, bez obzira na koju stranu gledamo.
Nas put dalje vodi najprije grebenom,a zatim nizbrdo do Gusterne (pitka voda), gdje stižemo za oko 1h laganog hoda.napomenimo da je ovaj dio markiran sve do Crnog Luga,našeg odredišta. Od Gusterne blago se uspinjemo kolskim putem do ispod Bunjevačkog brda.
Za desetak minuta od raskrižja izlazimo na vrh Bunjevačkog brda sa kojeg je pogled iz sasvim druge perspektive,Troglav,V.Šator,M.Šator,Ilica,Staretina....
Nakon ovoga čeka nas spuštanje u Crni Lug i kraj naše avanturije uz pivo.
Zahvaljujemo Sokolu i članovima PD "Pobede" na divnom izletu i druženju.

 

 

 


Datum Događaja: 02.07.2013
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...