1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Poljička Planina - Perun

Ponedjeljak, 18 Ožujak 2013 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Poljička Planina - Perun

Otkad se žrnovsko - podstransko područje povezalo i umrežilo pješačko - planinarskim stazama,čest su odabir za izlete splitskih planinara. Tako smo i mi odlučili ovaj vikend našu pl.školu povesti na lagano planinarenje, koje nam je omogućilo da u jednom danu obiđemo gotovo netaknute prapovijesne ilirske gradine,obredne gomile i tek nešto mlađe starohrvatske crkvice.

Naša avanturija počinje u Vilaru,predjelu između Žrnovnice i Srinjina gdje počinje planinarska staza. Laganim tempom uspinjemo se zidanom stazom do zaravni koja nas vodi na naš prvi cilj crkvicu sv.Jure na Perunu (441m), zašto nam je trebalo 1h i 30min.
Crkvica je podignuta prije X.st., osim toga ovaj vrh zajedno sa mošćeničkim Perunom u Istri, predstavlja najveći spomenik praslavenske religije. Perunov kult i mit bio je raširen među slavenskim narodima.
Nakon okrjepe,grebenskom stazom preko Stražnice idemo prema istoku i brdu Križ (533m),najvišem vrhu.Lagano se spuštamo i za 15min smo kod crkvice sv.Jure na Vršini koja je izgrađena u XI.st.
Pored crkvice je uređen vidikovac sa kojeg puca pogled na Mosor i Biokovo sa jedne strane, a sa druge na sednjodalmatinske otoke,
Podstranjsku rivijeru i grad Split.Od crkvice sv.Jure na Perunskom do sv.Jure na Vršini sveukupno treba oko 1h i 30 min laganog hoda.Križnim putem u sepertinama za petnaestak minuta spuštamo se u Gornju Podstranu ambijentalno staro selo.
Nas put dalje vodi peko zavjetne kapelice sv. Fabijana i Sebastijana, podignuta za epidemije kuge u XVIII.st.
Dalje makadamskim putem koji je ujedno i biciklistička staza nastavljamo, idemo u Strožabac!

 

 

 


Datum Događaja: 19.01.2013
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...