1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Crna Gora - Komovi

Ponedjeljak, 20 Kolovoz 2012 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Crna Gora - Komovi

Crna Gora je izrazito planinska zemlja.Skoro polovina njene površine je iznad 1.000 metara nadmorske visine. Njene planine su raskošne i po sastavu i po reljefu.
Planina Komovi se nalazi u istočnom dijelu Crne Gore i okružuju je rijeke Lim i Tara. Komovi su jedna od najljepših planinskih cijelina sa tri visoka i moćna vrha: Kučki Kom 2484m, Ljevoriječki Kom 2483m i cilj našeg uspona, Vasojevićki Kom 2460m. Svatko tko je posjetio prostor Komova osjetio je raznolikost prirodnih ljepota koje jednostavno očaravaju. Ovaj planinski masiv predstavlja predivni ambijent kojeg upotpunjuje bogastvo biljnog svijeta.
Sa vrha je vidik fascinantan. Prema Albanskoj strani vidimo Prokletije, Hajlu, Čakor, a sa druge strane Bjelasicu, Durmitor, Sinjajevinu, Moračku Kapu...
Pristup Komovima je najzgodniji iz Kolašina koji se nalazi na nadmorskoj visini od 954 m te kao takav pruža izvanredne mogućnosti kao ishodišna točka za razne planinarske izlete, jer je okružen planinama. Osim Komova, tu su još Sinjajevina, Maganik, Kapa Moračka i Bjelasica. Vrhovi ovih planina su uglavnom iznad 2.000m. Iz Kolašina preko Mateševa stižemo na prijevoj Trešnjevik 1573 m,gdje se smještamo kod domaćina Ljubiše Rajovića u "Eko-domu Trešnjevik" kojeg toplo preporučamo. Od prevoja Trešnjevik koja predstavljaju i "ulazna vrata" za naš uspon treba još 6 km uskom asfaltnom cestom do prijevoja Štavna 1700 m. Postoji mogućnost smještaja i na Štavni u eko-katunu po nešto višim cijenama nego na Trešnjeviku. Sam prijevoj je atraktivan vidikovac koji je uprincipu travnata zaravan koja završava pod samim Komovima gdje je i početak planinarske staze koja je dobro utabana i markirana. Uspon je dosta strm ali nije pretjerano naporan. Za
maksimalno 3h laganog hoda smo na vrhu, ali da je i puno više isplatilo bi se jer nagrada koja nas čeka na vrhu vrijedi svake kaplje znoja.

 


Datum Događaja: 20.08.2012
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...