1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Jankovo Brdo (1780m)

Nedjelja, 15 Travanj 2012 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Jankovo Brdo (1780m)

Splitsko-dalmatinska županija je prostorno najveća županija u Hrvatskoj. Njen najviši vrh je Jankovo Brdo sa svojih 1780m i nalazi se u Troglavskoj skupin, inače sam vrh je granični tako da ga dijelimo sa susjednom BiH. Ovaj podatak vjerojatno nije poznat široj planinarskoj javnosti iz više razloga, a za nas planinare je najvažniji da do njega, bar za sada nema markirane planinarske staze, što će se u dogledno vrijeme promjenit na radost svih planinara.

Naime u planu je izgradnja planinarskog skloništa na Čorinu Lacmenu (1574m) koji se nalazi u neposrednoj blizini Marina bunara, do kojeg vodi markirana staza i već je  omiljena planinarska destinacija. Izgradnjom ovog skloništa dobivamo mogućnost upoznavanja središnjeg dijela Dinare i obilazak mnogih vrhova koje gledamo sa D-1,a privlače nas poput kakvog magneta.
Velika Duvjakuša 1709m je postala kontrolna točka HPO-e i na njoj je u tijeku izrada spomenika za poginule pripadnike legendarnih "Puma", izgradnjom ovog skloništa bit će omogućen uspon bez ulaska u prostor susjedne države.Ulaskom RH u EU, granica sigurno postaje tvrđa, a mi na ovaj način izbjegavamo eventualne komplikacije. Posebnost ovih lokaliteta koji će uskoro bit zaštićeni, zbog svoje prirodne ljepote sigurno će privući mnoge gojzerice, do sad su ovi prostori bili "skriveni" tako da su vrlo malo poznati među ljubiteljima prirode, a o našoj široj javnosti da se i ne govori. Na osnovu ove naše male foto-galerije teško je stvoriti vjernu sliku ovog veličanstvenog prostora.

 


 


Datum Događaja: 14.04.2012
Autor Članka & Fotografija: Darko Gavrić - Čerčo

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...