1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sveto Brdo (1751m) Dušice - Sv. Brdo

Nedjelja, 20 Studeni 2011 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Sveto Brdo (1751m) Dušice - Sv. Brdo

U organizaciji Općine Lovinac i Planinarskog društva "Željezničar" iz Gospića od 2008. g. organizira se planinarski pohod pod nazivom "Tragom zbijega Lovinačkog kraja 1991."  To je memorijalni pohod posvećen stanovništvu područja Općine Lovinac koji su 24. rujna 1991. g. iz Lovinca, Cerja, Sv.Roka i Ričica za spas vlastite kože od četničkog agresora morali u zbijeg preko u tim prilikama strmog i surovog Velebita. Mi smo za ovaj izlet izabrali skraćenu verziju ove staze koja je postala vrlo popularna među nama planinarima.
Terencem smo se dovezli preko Tulovih greda i Malog Halana do Lišćana bunara gdje završava  kolski put koji je  zadnjim dijelom u vrlo lošem stanju (samo za terence).
Ruksake na leđa pa za četrdesetak minuta laganog i ugodnog hoda kroz bukovu šumu izbijamo na Dušice (1350m) koje se nalaze podno južne strane Svetog Brda. Pogled sa Dušica na Sv. Brdo inače jedan od najljepših vrhova NP Paklenica jednostavno ne dozvoljava nikakvu dilemu u smislu jesmo li za gore, ili možda ne.
Najprije prolazimo nekadašnjim pašnjacima, te bukovom šumom i potom strmom goleti do vrha. Strmina nas primorava na česte predahe, u kojima koristimo priliku da se osvrnemo oko sebe jer svaki put pogled je drukčiji, a  visinom i sve ljepši.
Na vrhu je križ i ploča sa Deset Božjih zapovijedi na kojoj su vandali dali sebi truda da uklešu svoja imena pa na taj način oskrnavili ploču, vrh i na kraju sami sebe.
Ali ni to neumanjuje zapanjujući pogled koji puca na sve strane predivne nam Hrvatske. Upravo sa ovog vrha vidimo kako nam priroda
pruža svoje blagodati kao na pladnju, svoje draži i ljepotu. Na bilo koju stranu da se okrenemo ne možemo, a da to ne primjetimo.
S obzirom na sve popularniji aktivni odmor, na vrhu nas je u jednom momentu bilo preko trideset iz svih krajeva Lijepe naše.
Na kraju ispunjeni predivnim pogledima, svježim planinskim i šumskim zrakom, mirisom osušene trave osjećamo zdravi umor i dobro raspoloženi vraćamo se kući do nekog ponovnog susreta sa našom dikom, našim Velebitom.

 

 


Datum Događaja: 20.11.2011
Autor Članka & Fotografija: Darko Gavrić - Čerčo

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...