1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Kornati - Judi, Škoji, Brodi...

Četvrtak, 22 Rujan 2011 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

kornati-murter

Za sve Vas drage dinaride, strpat ćemo tu i ostale ljude dobre volje, friške fotografije iz nacionalnog parka "Kornati". Mnogima od Vas ovo nije nikakav izazov, jer ako sam se ja uspio popeti za 15 min. na jedan od vrhova (Sv. Ante - Otok Velike Vrulje), tada bi se vi sigurno uspeli za kojih 40-ak min. (zvali su me brzi - op. a.). Uglavnom, kad dođete na taj skromni vrh "Ka-Boom baby!!!" Pogled puca na taj nevjerovatni kornatski arhipelago: Maslinjak, Arapovac, Mana, Rašip Mali, Rašip Veli, Piškera itd...

U nastavku sam dokumentirao još jedan vrh, na otoku Žutu (van N.P. Kornati), ali šta reći?! Nešto predivno. Mora sam pazit na divlje brave, jer da su naletila 2-3, a ja sa foto-aparatom, kamerom i stativom koji su teži od mene, na vrhu na kojem ima samo jedno stablo, bilo bi svašta...
Uglavnom, uspon blag, brava nigdi, silazak opet blag, u brod, pa lagano put Murtera...

Info Section:
Kornati su najgušći arhipelag na Sredozemlju. Zbog nejasnog kriterija oko definicije otoka općenito (mada definicija postoji, ali...), nema opće suglasnosti o njihovu broju. No smatramo da nećemo pogriješiti ako ovaj broj zaokružimo na 150. Površina akvatorija u kojemu su smješteni iznosi oko 320 km2.

Najveći otok u arhipelagu jest Kornat. Murterini, najbrojniji među vlasnicima posjeda, nazivaju ga Kurnat, otočje Kurnati, a sebe Kurnatarima, ostali susjedi i šira javnost uglavnom Kornat i Kornati. Površina otoka iznosi 32 525 315 m2 ;duljina litorala 66,1 km, a visina 235m - vrh Metlina. Otok je dug 25,2 km ili 13,6 morskih milija. No osobitost i prepoznatljivost kornatskog arhipelaga čine mali otoci.

Poput mnogih onodobnih stočara i težaka, i Kurnatari su do pašnjačkih i kasnije obradivih površina dolazili paljenjem. Postupak se obnavljao svakih nekoliko godina, po određenom redu i u određeno vrijeme. Iako se zna da su događaji ponekad izmicali kontroli, u cjelini, pašnjak se palio organizirano. Posljedica paljenja pašnjaka danas je gotovo lunarni pejzaž Kornata i još nekih većih otoka, npr. Kurbe, Škuja, Lunge.

Etoga, za sve Vas koji budete imali priliku doći u Kornate, to obavezno i učinite! 

 


Datum Događaja: 08.09.2011
Autor Članka & Fotografija: Administrator

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...