1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Poljička Planina (Perun)

Nedjelja, 05 Lipanj 2011 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Kamešnica - Vilinske Grede

Kralježnicu što dijeli Srednja poljica od Primorskih poljica čini planina za koju narod nema zajedničkog imena. Proteže se od rijeke Žrnovnice, nadomak Splitu, do ušća Cetine kod Omiša u dužini od 17km.Dakle taj mali masiv obuhvaćamo imenom Poljička planina jer ona u cijelosti pripada Poljicima. Perun je vrh iznad Žrnovnice, a ime potječe od boga gromovnika u starih Slavena.
Najveći vrh je Vela gora (594m) na kartama označen kao Zahod. S vrha je krasan pogled na Mosor u cjelini, a sa druge strane na more i dio Srednjodalmatinskih otoka. Greben krase crkvice što su ih neumorne poljičke ruke izgradile, sagradili su ih kamenom i svojim kršćanskim srcem.   U Poljicima je 106 sakralnih objekata, što crkava, crkvica i kapelica Na tako malom prostoru,na kojem se nekad prostirala Poljička Republika 250km četvornih,malo gdje je toliko vjerskih objekata.Onda nije ni čudo što ih je nekoliko i na Poljičkoj kičmi.

U planinarskom smislu ova planina postaje sve zanimljivija i polako izlazi iz sjene većeg i atraktivnijeg Mosora. Nedavno su markirane i očišćene vrlo lijepe staze u čemu je aktivno sudjelovala i naša pl. udruga. To su staze, Vilar- Sv. Jure na Perun (441m) koju savladamo za oko 1,30h laganog hoda, Gornja Podstrana- Sv. Jure na Vršini Križ(533m) Sv. Jure na Perunu 2h,te kružna staza Gornja Podstrana- Pišćenica (471m) Sv. Jure na Vršini- Gornja Podstrana, također Strožanac- Gornja Podstrana, ima tu još niz nemarkiranih staza koje bi trebalo obilježit jer zbog svoje blizine i zanimljivosti ova planina to sigurno zaslužuje, toga postanemo svjesni tek kad je bolje upoznamo. Tu su i mnogobrojne stijene koje čekaju penjače da ih otkriju, sve u svemu ova mala planina s prosječnom visinom od oko 500m pružit će nam veliko zadovoljstvo, planinareći po njoj i obilazeći našu kulturnu baštinu.

Ovih dana iz tiska izlazi turističko - planinarski zemljovid koji je financirala općina Podstrana.Moguće će ga biti nabavitu u Turističkoj zajednici i još nekim mjestima na području općine i okolnim mjestima.

Crkva Sv. Jure na Perunu (6x4) smatra se da je sagrađena prije X. stoljeća. Kamenje za gradnju uzeto je sa obližnje ilirske suhozidine. Premda je Crkva prastara, tek se spominje 1397. godine. Crkva na tom planinskom visu žestoko je izložena nevremenu i posebno udarima groma, od kojih je često bila i oštećena. Crkva je danas u ruševnom stanju,ali se očekuje njena obnova.Nadamo se što prije.

Crkva Sv. Jure na Vršini. Crkva je četverokutnog oblika. Lađa (7x3.30) i svetište (4.25x2.70). kamen za njezinu gradnju uzet je sa ilirske gomile. Unutrašnjost te starohrvatske Crkve upućuje na zaključak, da je Crkva sagrađena u IX. ili X. stoljeću. Današnje stanje ove Crkve je u dobrom stanju nakon obnove.

Crkvice Sv.Maksima i crkvica Gospe od Stomorice,netko je zove i Gospe od Sniga nalaze se na istočnom djelu brda i upravo ovih dana je završila njihova obnova.Ove godine je svečano otvorena i staza prilagođena za osobe sa posebnim potrebama i jedna je od rijetkih u ovom dijelu Europe.
Staza kreće od Trusa (zaseok u Tugarima),pa do crkvice Gospe od Stomorice.
Na cijelom ovom potezu još je mnogo kulturnih spomenika kao i drugih zanimljivosti,koje krase ovaj prostor,koji će planinari rado pohodit.

 

 


Datum Događaja: 05.06.2011
Autor Članka & Fotografija: Čerčo / Anđela Odrljin

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...