1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Veliko Rujno - Kamena Galerija - Stapina

Utorak, 05 Travanj 2011 13:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Veliko Rujno - Kamena Galerija - Stapina

"Prirodna bogastva Zemlje" - uključujući zrak, vodu, tlo, biljni i životinjski svijet, i osobito reprezentativne primjerke prirodnih sustava, a takvih je na našeme Velebitu napretek. Pravi prirodni fenomen našeg krša je svakako Stapina i Kamena galerija koje se nalaze na južnom Velebitu. Bogastvo različitih pojava čine ovaj prostor veoma zanimljivim, ne smo u estetskom pogledu nego i u znanstvenom.

Na našem krškom području česte su pojave usamljenih kamenih stupova, ali ih je malo takvih kao što je Stapina.
Za Kamenu galeriju možemo bez pretjerivanja reći da je to kameni labirintu kojem je prisutna ljepota i divljina rijetko viđena na Velebitu. Ovo je zaista primjer prirodnog remek-djela u kojem nailazimo na kukove različitih oblika i veličina.
Više je pristupa Stapu, a mi smo izabrali nešto jednostavniju varijantu preko Velikog i Malog Rujna. Te dvije doline čine zapravo jedinstveno kraško polje. Veliko Rujno se nalazi na 900m, a Malo Rujno na nešto nižoj visini. Nedavno je stigla i cesta pa nije čudno što se  mjenja i izgled nekad pitome kraške doline.
Na Velikom Rujnu je i crkva koja je podignuta 1933g, a posvećena je Velikoj Gospi kad na misu izlaze nekadašnji stanovnici ali i brojni planinari. Zanimljivo je da je na Velikom Rujnu obnovljen veliki broj kuća, a to znači da postoji zanimanje vlasnika i nekadašnjih stanovnika da se ponovo oživi taj prostor.

 

 

 


Datum Događaja: 01.04.2011
Autor Članka & Fotografija: Čerčo - Anđela / Miro Čugura

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...