1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Velebit - Sveto Brdo (1751m)

Četvrtak, 17 Ožujak 2011 12:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Velebit - Sveto Brdo (1751m)

Za nas planinare vrhovi predstavljaju poseban izazov, nema tog planinara kojem ovaj vrh nije visoko na popisu želja i prioriteta. Sveto brdo visinom je drugi na Velebitu, ali po popularnosti nema mu premca. Njegov stožasti vrh jasno se ističe na jugoistočnom kraku planine, karakterističnog je zaobljenog oblika, te kao takav privlači pažnju, ne samo nas planinara, nego svakog putnika na D8 ili AC.

Tako nas ovaj put naša nepresušna potreba koja vapi za dodirom izvorne prirode vodi iz Modriča na Libinje gdje ostavljamo naše prometalo. Ruksak na leđa, put pod noge pa na planinarsko sklonište Vlaški grad (1280m), koje se nalazi ispod istoimenog vrha (1383m),za uspon od skloništa treba 30min., strmom stazom kroz sipar i kamenje.
Staza za naš cilj od skloništa kreće u oštrim cik-cak zavojima pa brzo dobivamo radnu temperaturu. Prolazimo pored spomen ploče poginulim planinarima i našim sugrađanima. Razmišljmo kako su planine lijepe ali i opasne, bez obzira na višegodišnje iskustvo i znanje, često nas sekunde i sitnice dijele od tragedije. Zamišljeni krećemo dalje. Izlaskom na livadu iza nas ostaje strmi dio, dalje je šetnja do pod samo Sv. brdo. Nakon toga slijedi uspon i samo uspon do vrha. Na vrhu je križ i upisna knjiga, a osim toga i naša nagrada. Pogled na Liku, Maslenicu, Pag, Ugljan... pogled pun suprotnosti, plodnih ličkih dolina i pustih kamenih dalmatinskih polja. Ovakvi pogledi se neizbrisivo memoriraju u našu datoteku. Spuštamo se preko Dušica, o njima u nekoj drugoj priči, pa preko Debelog brda na Libinje. Zadovoljni sjedamo u automobil i put pod kotače, misli bježe na užitak današnjeg dana koji je teško opisiv, stoga uživajte u foto - galeriji.

 

"Onaj koji leti najviše,vidi najdalje"

 

 


Datum Događaja: 17.03.2011
Autor Članka & Fotografija: Čerčo / Miro Čugura

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...