1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Dinara - Lišanjski Vrh (1794m)

Utorak, 15 Ožujak 2011 12:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Dinara - Lišanjski Vrh (1794m)

Odavno u jednom danu nismo prošli toliko lijepih mjesta i uživali u predivnom krajoliku kao na ovoj turi. Krenuli smo iz Vrlike preko Vukovića vrela, crkve Sv. Spasa, izvora Cetine, kraške rijeke s vrlo zanimljivim prirodnim obilježljima i ljepotama, stoga kao takva bez sumnje privlači pozornost ljubitelja prirode, pa tako i nas planinara. Sve ovo je lijepo, ali glavna tema našeg članka je "Lišanjski Vrh" koji je sa svoja 1794m drugi vrh po visini u Lijepoj našoj.

Ljepote i veličine pogleda sa ovog vrha izgledaju bezgranične, kao da smo na nekoj višoj razini. Trenuci provedeni na vrhu su toliko lijepi da ćemo sve učiniti kako bi se te slike ponovile. Na njemu dobijemo motivaciju i odgovor na vječito pitanje, zašto se penjemo u planine? Zbog ovakve ljepote što nam priroda nudi, zbog izazova, zbog potrebe za rekreacijom, zbog druženja...mogli bi ovako u nedogled, ali kako doći do ovog prekrasnog mjesta?
Odmah na početku da kažemo: Premda je ovaj dio bio zahvaćen ratnim djelovanjma, siguran je od mina i možete se kretati bez straha, ali mi nismo ti koji možemo garantirat bilo čiju sigurnost.
Markirana staza počinje u G.Barišićima ispod kamenoloma u mjestu Cetini. Iznad sela vodi makadamski put za kamenolom, sa kojeg skrenemo na pješačku stazu i markaciju. Put nas vodi laganim usponom preko Preočkih dolaca (napuštene i porušene stočarske košare) do velike zaravni Rupe (1350m), za ovu dionicu potrebno nam je maksimalno oko 3h laganog hoda. Dalje prema vrhu staza nije još uvijek markirana, ali su postavljeni štapi jednim djelom (dok ih je bilo), nadamo se što prije završit i tu dionicu, zajedno sa našim planinarskim prijateljima i partnerima iz HPD "Zolj" Vrlika, kojima i ovim putem zahvaljujemo.
Do vrha zbog konfiguracuje terena orjentacija nije teška, ali kad se markira bit će puno ljepše, sigurnije i jednostavnije. Ovu dionicu možemo savladat za 2h laganog hoda. Na vrhu je geodetska točka u livelu sa zemljom, mi smo sazidali čovika u koje smo ubacili drvenu gredu i postavili kutiju u kojoj je upisna knjiga. Za ovu turu nama je trebalo 10h (postavljali smo štape).
Na kraju umorni ali (pre)zadovoljni spremni smo se vratili u ritam svakodnevnice, ispunjeni nekom novom snažnom energijom.

Hvala ti Dinaro do sljedećeg susreta!

 


Datum Događaja: 15.03.2011
Autor Članka & Fotografija: Čerčo / Dinaridi

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...