1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Dinara - Sinjal

Ponedjeljak, 07 Ožujak 2011 12:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Sinjal

Planina Dinara sa svojim vrhom Sinjalom (1831m) predstavlja najvišu planinu u Hrvatskoj. Njezino današnje ime je nejasnog postanka, vjerojatno je povjestan trag ilirskog plemena Dinara, koje je živjelo na istočnoj strani planine. Znamo da se u antičko doba zvala Adrion oros. Pokrenuta je inicijativa da se ovo područje proglasi parkom prirode, što bi svakako udarilo temelje za razvoj turizma na ovom interesantnom području. Parkovi prirode po vrjednosti zaštite na drugom su mjestu, imaju nešto niži stupanj zaštite od nacionalnih parkova. U Hrvatskoj ima 6 parkova pripode, toplo se nadamo da je 7 upravo ovo područje, koje to neosporivo zaslužuje i to iz više aspekata.
Navodno je i opčina Kijevo pokrenula inicijativu za izgradnju planinarskog doma, kao planinari vjerujemo i molimo se da to neostane samo inicijativa, jer ova planina u svom podnožju zaslužuje jedan kapitalan objekat, koji bi bio temelj razvoja planinarskog turizma.
Više je pravaca za uspon na vrh, mi smo ovog puta izabrali uspon iz Glavaša koji je poprilično dugačak. Odmah na početku staze prolazimo pokraj srednjovjekovne gradine (Glavaš 671m), te blgo se uspinjući pored bunara za 2h i 30 min., izlazimo na travnatu visoravan Podcrkvicu na kojoj se nalazi pl. skl. "Martinova košara". Od skloništa do vrha treba nam još oko 2h. Na vrhu je geodetski znak te križ koji je postavljen prije nekoliko godina. Sami vrh ima oblik kamene glavice okružen klekovinom. Sa vrha puca pogled na brojne bosanske i dalmatinske planine. Oni koji uživaju u dugim planinarskim šetnjama, svakako preporučujemo ovu turu.

 

 

 


Datum Događaja: 03.03.2011
Autor Članka & Fotografija: Čerčo / Miro Čugura

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...