1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Troglav (1913m) - Uspon Sjevernom Stranom

Petak, 14 Siječanj 2011 23:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Troglav (1913m) - Uspon Sjevernom Stranom

Planine prekrivene snijegom doimaju se nekako lijepše, vjerojatno zato što snijeg prekriva i skriva sve one silne ožiljke koje im čovijek nanosi, sjekući nemilosrdno šumu, probivajući nepotrebne puteve i ostavljajući za sobom otpad. Takav je slučaj upravo sa našom Dinarom, bilo sa sjeverne strane ili južne. Vještić gora je tipičan primjer ekocida, ali tema ovog članka je puno lijepša.

Dakle bez obzira na sve gore navedeno uspon Merlin stazom nemože ništa pokvarit, jer zimski uspon na Troglav je želja svakog planinara. Ova staza se dijelom koristi kao pristupna staza sjevernoj Troglavskoj stijeni vrlo popularnoj kod alpinista, bilo da se radi o penjanju u suhoj stijeni ili u ledu. U njoj su se splitski alpinisti kalili prije svojih uspona u svjetska gorja i najviše vrhove svijeta.
Prvi penjački uspon u Troglavskoj stijeni izveo je Boris Kulić 26.08.1957g. nazvavši ga Petrovim smjerom, a prvi zimski uspon su poduzeli također splitski alpinisti Ante Bedalov i Nenad Čulić 14.01.1973g. nažalost obojica su slijedeće godine poginulu na Užbi (Kawkaz). Planinarski zimski uspon prvi je izveo Frano Donadini i to stazom iz Bravčeva Doca, nekad omiljenog odredišta splitskih planinara.
Vratimo se na našu Merlin stazu koja dijelom prolazi kroz Sajkovačko ždrilo odakle puca pogled na impresivni stjenoviti amfiteatar sjeverne stijene visoke tristotinjak metara. Staza je dosta strma i zahtjevna, a samim tim i naporna, zato izlaskom na greben uživamo u kontrastu ove planine, sjevernu strmu i šumovitu stranu zamjenjuje južna, valovita i dosta blaža i pitomija, upravo taj kontrast daje posebnu čar. To je na neki način i nagrada za uloženi trud, stoga na vrhu se nije teško prepustiti užitku i zadovoljstvu uspona.

 

 


Datum Događaja: 29.12.2010
Autor Članka & Fotografija: Čerčo / Miro & Ivan Čugura

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...