1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Dinara - Samograd

Srijeda, 24 Studeni 2010 06:30

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Dinara - Samograd

Samograd - stijena kao prirodan sat.
Ova golema stijena bačvastog oblika vidljiva je sa ceste Vrlika - Knin iz mjesta Kijeva. Osim svoje prirodne osobitosti ona ima i tradicionalnu (kulturnu) baštinu. Naime starim Podinarcima ovaj prirodni fenomen godinama je služio kao orjentir vremena.

Često su u toku dana dizali pogled prema Samogradu da bi znali koja je ura.
Pokušat ćemo objasniti kako je to funkcioniralo.
Sedam je sati ujutro kada sunce grane po Unkovcu grebenu, što se pruža zapadno od Samograda, a osam sati je kad sunce započne obasjavati sami vrh Samograda. Devet sati je kad cijela istočna strana bude obasjana, deset sati je kad je polovica južne strane obasjano suncem, a druga polovica se nalazi u sjeni. Kad na samom Samogradu i okolnim stjenama nama više nikakvih sjena onda znamo da je podne, i tako dalje sve do večernjih sati.
Doći do Samograda i usput se popeti na vrh Sinjal (1831m), najviši vrh Lijepe naše nije lako, djelomično što nema markirane staze, a djelom zbog strmog terena. Nekolicina naših članova (Miro, Laco, Igor) je poduzela ovaj zaista lijepi uspon i usput to zabilježila foto-aparatom, te na taj način omogućili svima nama da uživamo u ovoj veličanstvenoj turi.

 

 

 


Datum Događaja: 24.11.2010
Autor Članka & Fotografija: Čerčo / Miro Čugura

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...