1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Kroz Crvene Grede u Srce Dinare

Nedjelja, 10 Listopad 2010 09:30

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Crvene Grede

Sigurno svaki planinar ima svoje najdraže planine i planinarske staze. Često su to i one koje nisu obilježene, a takva je i ova što nas iz Ježevića preko Suhopolja vodi u Crvene Grede, Dražića doca, pa dalje Modrića dolcem do Marina bunara. Marin bunar koji je neki slikoviti način srce Dinare.

Kad gledamo ovaj kameni zid (Crvene grede) sa Suhopolja i privlačnost kojom zrači u nama se stvara neodoljiva želja da vidimo što se iza toga skriva. Još ako nas tamo vodi staza od koje "rastu zazubice", onda je jasno da je ovom izazovu nemoguće odoljeti.
Za uspon do Marina bunara potrebno nam je oko 4h. Staza nije zahtjevna, ali je zato dojmljiva, pa stječemo dojam da bi danima mogli po njoj hodati i usput uživat u pogledu koji je zaista jedinstven. Nekad je bila žila kucavica stanovnicima ovdašnjih sela koji su ljeta provodili na planini sa svojim blagom. Danas je staza zarasla i zapuštena, stočarske košare (pojate) porušene, ali ono što je ostalo to je ljepota krajobraza koji je doista impresivan. Detaljan opis staze  malo je nezahvalno stavljati u ovaj prilog iz razloga što se vrlo teško možemo snaći na terenu.
Ono što nagrđuje ovu ljepotu su devastirani kontejneri zaostali iz Domovinskog rata. Nadamo se da će se i to uskoro riješit, jer ovih dana pripremamo akciju spuštanja istih u dolinu. Iskreno vjerujemo u razumijevanje nadležnih institucija i uspjeh ove akcije. Imali smo sreću što je dan bio stvoren za planinarenje te je dodatno upotpunilo dojam ovog zaista predivnog izleta. Gostoprimstvo u Dražića dolcu, također je dalo poseban pečat, stoga im i ovim putem zahvaljujemo. Na kraju možemo reći da planinarske aktivnosti i uživanje u ovim gorskim krajevima tek slijede!

 

 


 


Datum Događaja: 10.10.2010
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Planinarski Izleti

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...