1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Put Oluje

Srijeda, 28 Lipanj 2017 06:15

Autor Ante Maleš

PDF Ispis E-mail

Datuma 25. 06. 2017. g. punih dvadeset i šest godina od osamostaljenja RH. Raspadom Sovjetskog Saveza i rušenjem Berlinskog zida 1989. g. započeo je u Europi proces osamostaljivanja malih naroda, pa to nije zaobišlo ni Jugoslaviju. Nadajući se mirnom i razboritom razlazu, nudeći postupni izlaz iz Jugoslavije što nije prihvaćeno već je uz pomoć posrbljene jugoarmije otpočet otvoreni rat i agresija, prvo na Sloveniju a potom i na Hrvatsku.

U uvjetima okrutnog rata, neprijatelja smo odlučnim i visokomotiviranim braniteljima kao i smišljenom politikom uspjeli zadržati i zaustaviti, te dokazati svijetu da vodimo pravedni obrambeni rat, što je na kraju rezultiralo međunarodnim priznanjem i prijemom Hrvatske u UN u prvoj polovini 1992. godine. Taj rat nazvan je " Domovinski rat ", a pobjedonosna operacija nazvana je " Oluja " , kičma te akcije bila je planina Dinara.
Sedmodnevni planinarski pohod " Put Oluje " je svojevrsni je putujući spomenik onima kojima smo neizrecivo dužni i pred kojima se trebamo pokloniti i još jednom razumno i bez laži razmisliti o svemu što se dogodilo i o tome govoriti sa dubokim štovanjem.
Od 2011g. naša udruga svake godine od 30. 07. do 05. 08. organizira ovaj planinarski pohod, koji je dug oko 150km i savladava visinsku razliku od preko 7.500m. Etape su dobro raspoređene, logistika je izuzetna, tako da svaki sudionik na put može ponijeti stvari koliko misli da mu je potrebno, dakle po tom pitanju nema ograničanja, jedino ima ograničenja za broj sudionika pohoda.

Sudionici organiziranog pohoda su previlegirani, osim što imaju logistiku, imaju mogućnost da od samih sudionika tih događanja mogu čuti što se događalo njima i njihovim suborcima, ta izlaganja su puna emocija, jer iz prve ruke doznajemo kroz što su prolazili, kakvo je bilo njihovo junaštvo i koliki je njihov doprinos našoj slobodi.

Ovaj Put svakao je namjenjen planinarima i zaljubljenicima u prirodu i nemilosrdnu ljepotu dinarskog krša. Savršen sklad livada, šuma, kamena, ogromna bioraznolikost su svakako dodatni motiv da prošetamo najljepšom hrvatskom planinom, planinom Dinarom. Jedna vrlo bitna stvar na Putu su svakako novosklopljena prijateljstva koja ostaju trajna i neraskidiva, upavo zbog toga veliki broj sudionika na pohod kreće svake godine, a nakon pet prođenih pohoda, koja ne moraju bit uzastopna prima se povelja. Ono što treba napomenuti je da Put nije politički inspiriran i motiviran, nego za cilj ima očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i učenje o našoj bliskoj prošlosti kroz jednu lijepu i jedinstvenu planinarsku priču!

Vijesti - Otvaranja & Proslave & Obljetnice

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...