1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Prvi međunarodni dan Via Dinarice 08. i 09.10.2016.

Nedjelja, 02 Listopad 2016 21:25

Autor Ante Maleš

PDF Ispis E-mail

Via Dinarica je put namjenjen uglavnom planinarima, ali ne isključuje ni bicikliste, raftrere, alpiniste.., i sve one koji su željni aktivno provoditi vrijeme u prirodi.
Ima nekoliko varijanti Via Dinarice, nama je svakako najzanimljivija Bijela staza, jer ona prati prirodni lanac Dinarida i povezuje njihove najviše vrhove. Ovo je međunarodni projekt, koji nam otkriva Dinaride, još ima zadaću da osim planinskih vrhunaca " Via Dinarica " nam približi kulturnu i povjesnu baštinu zemalja kroz koje prolazi. Dužina staze je oko 1.260km Visinska razlika koju treba savladati je oko 52.000m ili 52km.
Vrijeme i etape hodanja su induvidualna stvar svakog pojedinca ili grupe koja se uputi na ovu jedinstvenu hodnju ( avanturu ).

OKUPLJANJE I POLAZAK je u 7.ooh iz mjesta Cetina, zaseok Gornji Barišići ( ispod kamenoloma ), gdje počima markirana planinarska staza. Dakle treba da D-1, prije Vrlike ako dolazite od Knina ili iza Vrlike ako dolazite iz Sinja, skrenuti za mjesto Cetina, te voziti do izvora ( vrela ) rijeke Cetine. Od crkve koja se nalazi iznad izvora na prvom raskrižju skrenemo za G.Barišiće ( postoje putokazi ). Vozimo nekoliko kilometara uskom asfaltnom cestom. Na oštrom zavoju prestaje asfalt, a mi skrećemo lijevo na dobar makadam, naslijedećem zavoju desno i dobrim makadamom još nekoliko stotina metara do putokaza i ulaza u pješačku stazu.
Cetina ( G. Barišići) - pl. skl. " Rupe " - 2h.30min
Pl. skl. " Rupe " - Lišanjski vrh 1h

Staza je vrlo ugodna i nije zahtjevna, također čemo osigurati vodiče. Njihova imena i brojevi mob. biti će objavljeni na našem facebooku. Ručak za sve sudionike bit će organiziran kod pl. skloništa " Rupe " Povratak po vlastitoj želji. Preporučujemo još obilazak izvora rijeke Cetine, nedaleko su ostaci starohrvatske crkve sv. Spasa. oko crkve nalazi se dosad najveća istražena nekropola, posjet Vrlici...

Nadamo se dobrom vremenu i vidimo se na DINARI !

Vijesti - Otvaranja & Proslave & Obljetnice

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...