1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarsko sklonište "Rupe" 1364m

Ponedjeljak, 30 Svibanj 2016 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

otvorenje

U Hrvatskoj ima popriličan broj planinarskih objekata, a prvi takav sagrađen je na Medvednici davne 1877. godine. Od tada su naši planinari sagradili ili upravljali s više od 250 takvih objekata, a danas ih je 154 registriranih i na popisu u HPS-u.  Neki se nalaze u nepristupačnim i udaljenim predjelima, kao što je to slučaj sa našim planinarskim skloništem "Rupe" 1364m, na Dinari u Troglavskoj skupini. Briga o svakom planinarskom objektu zahtjeva ulaganja, najprije novčanih sredstava, a potom nebrojeni sati volonterskog rada kojeg treba poštivati,vrednovati i svakako cijeniti. Istinski zaljubljenici u takav način društveno korisnog angažiranja i provođenja svog vremena u planinama izgrađujući infrastrukturu daju ogroman doprinos razvoju i sigurnosti planinarstva i planinara.

 

 

Svjesni svih eventualnih problema mi smo se ipak odlučili na proširenje i obnovu našeg planinarskog skloništa, a razlog tome je sve veći broj posjetitelja na ovu atraktivnu lokaciju, zanimljivi vrhovi koji okružuju područje oko skloništa pružaju nam mogućnost višednevnog planinarenja bez mijenjanja boravišne lokacije,

Boravak na ovom skloništu nam osigurava mir, a dobro osmišljene planinarske staze pristup vršnom grebenu i planinarenje kroz bespuća Dinare, i na taj način druženje sa ovom jedinstvenom planinom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Iznad skloništa na samo 1h laganog hoda je Lišanjski vrh 1794m, na kojem je također malo šesterokutno sklonište, koje nam služi za uživanje u pogledu sa vrha na sve strane, a da nas pri tome ne smeta ni bura, ni jugo, ni sunce...., Nedaleko od Lišanjskog vrha je Žrvanj i Jančiji vrh 1790m. koji također pripada vrhovima RH, dalje se može na Veliki Bat 1850m, ili na Bunjevačko brdo, Zeleno brdo, Đilitan....

Sa Lišanjskog vrha možemo se kružno vratiti na pl. sklonište preko Čatrnje markiranom stazom, dakle vraćamo se stazom kojom smo došli te na raskrižju prije grebena ne skrećemo lijevo za Rupe nego produžujemo pravo blago se spuštajući prema Čatrnji, inače izvoru koji nikad ne presušuje. On se nalazi svega stotinjak metara od puta Rupe - Marin bunar. Kad izađemo na put još otprilike 45 min. do skloništa. Ova se varijanta može koristiti i za uspon.

Put za Klečarske vrhove nije markiran ali je kleka dobro očišćena i put obilježen kamenim čevuljcima, duljima..., odvojak je na istom mjestu kao i za Čatrnju.

Runolist, zaštitni znak planina i planinarstva, ovdje raste na nekoliko lokaliteta, ali to je samo dio biljnog i životinjskog svijeta koji obitava na ovim prostorima koje Vam najtoplije preporučujemo!

Uživajte!!!

 

 

 


 
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Otvaranja & Proslave & Obljetnice

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...