1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Svečano otvaranje planinarske kuće " Puma "

Četvrtak, 09 Srpanj 2015 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Nakon skoro tri godine intenzivnih i mukotrpnih radova 27. 06. 2015g. pred šesto posjetitelja svečano je otvorena planinarska kuća " Puma " ( 1630m ) ispod Rosića glavice, a pod Velikom Duvjakušom 1709m na planini Dinari, u Troglavskoj skupini.

Kuća je u vlasništvu HGSS-a, a pripadnici stanice Split skrbit će o njenom održavanju.

 

Članovi naše udruge su sudjelovali u svim radovima i možemo slobodno reći da su dali najveći doprinos kako bi se ovaj izuzetno zahtjevan projekat priveo kraju.

Više od osam tisuća dobrovoljnih radnih sati utrošeno je na pripremanju i izgradnji kuće. Uzimajući u obzir da je ovo najviši planinarski objekt i RH, onda je jasno koliko je trebalo

volje, snage, želje i energije, kako bi kuća dobila završnu vizuru koja se savršeno uklopila u krajobraz.

Kuća je dimenzija 6 x 8m i sastoji se od blagovaone i verande, u kojoj je i bunar sa pitkom vodom. Blagovaona je prostrana, osim klupa i stolova tu je i štednjak na drva i plin, može se ugodno smjestiti petnaestak osoba.

U potkrovlju se nalazi skupno ležište za dvadesetak osoba. Opremljena je solarnom rasvjetom i ono što je najvažnije kuća je stalno otvorena i za sada nema dežurstva.

Najbrži i najbolji pristup kući je planinarskom stazom iz Ježevića preko Kozije jame, zašto nam je potrebno oko 3h i 30min., laganim planinarskim hodom.

Staza je duga nešto malo manje od 9km. ali nije naporna ili zahtjevna, dapače jako je ugodna lako se savlada, premda se penjemo tisuću metara.

Kuća je idealna za obilazak vrhova u Troglavskoj skupini iz koje izdvajamo Jankov vrh 1780m., najviši vrh splitsko-dalmatinske županije.

Velika Duvjakuša 1709m udaljena samo  desetak minuta od kuće je kontrolna točka HPO. Idealna tura je travnatim padinama preko Marina bunara do našeg planinarskog skloništa na Rupama, iznad kojeg je Lišanjski vrh 1794m, drugi vrh po visini u RH.

Kuća je već stekla simpatije među planinarima, jer nam omogućava da ove predivne i jedinstvene prostore upoznamo i posjetimo bez žurbe!

 

 Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Otvaranja & Proslave & Obljetnice

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...