1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarsko sklonište "Edvard - Edo - Retelj" Kurtegića dolac (1450m) Kamešnica

PDF Ispis E-mail

Blagdan Sveta tri kralja naša planinarska udruga svake godine obilježava na Kamešnici, točnije u  Kurtegića docu. Ove godine je bilo posebno, jer smo pred više od tri stotine planinara iz cijele Dalmacije i susjedne Bosne i Hercegovine otvorili novoizgrađeno planinarsko sklonište, koje je nosi ime "Edvard-Edo Retelj".

Podsjetimo da je Edvard-Edo Retelj bio poznati i vrhunski splitski alpinist koji je prošle godine smrtno stradao u lavini na Kamešnici prilikom zimskog uspona na Konja 1856m koji je najviši vrh Kamešnice. Planinarsko sklonište nalazi se u prelijepom Kurtegića docu 1450m, omiljenoj planinarskoj destinaciji koju rado posjećuju planinari iz cijele Hrvatske kao i susjedne Bosne i Hercegovine. Sklonište je proglasio otvorenim Stipe Božić, prijatelj i kolega pokojnog Ede, koji je dirljivim riječima govorio o njegovim velikim djelima . Svečanosti su nazočili i članovi Penjačko alpinističkog kluba "Macaklin" kojeg je Edo osnovao i bio njegov predsjednik. Također je bio i član HGSS-a stanice Split.

Na ovaj će način ime ovog omiljenog čovjeka, vrhunskog alpiniste i vrijednog Gorskog spašavatelja trajno ostati zapisano na Kamešnici, planini koju je toliko volio i na kojoj je nažalost ostavio svoj mladi život. Planinari koje je rado educirao i obučavao kroz razne škole, a poglavito alpinističke na ovaj način mu odaju zahvalnost za sve sto je učinio za njih, a učinio je mnogo. Hvala mu i Vječna slava!

Sklonište može primiti do desetak planinara na noćenje i boravak, a uređen prostor oko skloništa omogućuje ugodan boravak i većem broju posjetitelja. U planu je i nastavak radova oko skloništa, što uključuje izradu natkrivenog prostora za paljenje vatre, postavljanje cisterne za vodu, gradnju ćenife itd. ...

Pristup skloništu moguć je iz više pravaca, kako iz HR, tako i iz susjedne BiH.

Za planinare koji idu iz HR najpovoljniji je iz Gljeva sela u Sinjskom zaleđu, do kojeg stižemo automobilom asfaltnom cestom u zaseok Maleši gdje počinje markirana planinarska staza. Uspon koji traje oko 3h nije zahtjevan, zanimljiv je i ugodan.

Grebanska staza koja ide vrhovima Kamešnice također vodi u Kurtegića dolac i planinarsko sklonište.

Treća varijanta je preko malograničnog prelaza na Bilom brigu, uz prethodnu najavu PP u Trilju. Prelaskom malograničnih prijelaza dolazimo na prijevoj Vaganj. Sljedeći putokaze vozimo do Rosnog doca gdje je parking i kraj ceste, ali i početak markiranog puta. Lijevi odvojak na raskrižju za Rosni dolac vodi nas na okretište (1450m) gdje također počinje markirana pl.staza za pl. sklonište koja se nakon 15min. hoda spaja sa stazom koja ide iz Rosnog doca.

Selo Tribić (BiH) nalazi se ispod Kamešnice i na rubu Livanjskog polja. Kod mjesnog groblja počinje markirana pl.staza za Kurtegića dolac i pl.sklonište. Za uspon je potrebno oko 2h i 30 min.

Bilo koju stazu da izaberete za uspon u ovaj planinarski raj zadovoljstvo Vam je zajamčeno.

Vedro!

 Datum Događaja: 06.01.2014
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Otvaranja & Proslave & Obljetnice

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...