1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Otvoreno Planinarsko Sklonište "Rupe" (1364m)

Petak, 01 Srpanj 2011 14:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Otvaranje Planinarskog Skloništa "Rupe" (1364m)

Planinarska udruga "Dinaridi" iz Splita je svečano otvorila planinarsko sklonište "Rupe" 1363 m na Dinari.
Planinarsko sklonište „Rupe“ je uredila i postavila PU „Dinaridi“ iz Splita. Sklonište se nalazi na velikoj zaravni Rupe na Dinari. Ujedno je i promovirana novomarkirana planinarska staza koja ide s izvora Cetine preko pl. skloništa "Rupe" do drugog vrha po visini u RH, Lišanjskog vrha 1794 m.

Unatoč velikoj vrućini, na Rupama se okupilo stotinjak planinara iz cijele RH ( 88 planinara upisanih u upisnu knjigu) i vjerujemo da su istinski uživali u ovom dosada planinarski nepoznatom dijelu ljepotice Dinare!

Pozdravni govor je održao Darko Gavrić-Čerčo, a naš prijatelj Stipe Božić je proglasio sklonište otvorenim. Sada nam je Dinara još pristupačnija, a mi bogatiji za jednu potpuno novu planinarsku destinaciju.

Sklonište je stari kontejner kojeg smo dobili od naših prijatelja PD „Jelinak“ iz Trilja i uredili tako da se savršeno uklapa u dinarsko okruženje i koje će ubuduće nas planinare ljubazno  primati u svoje okrilje, pružati  nam toplinu doma, druženje i uživanje u miru kojim odiše ovaj dio Dinare.

Iz ovog primjera se može vidjeti što se sve može napraviti od jednog starog kontejnera i kako mu udahnuti novi život i pravu namjenu. Od sada će svoje staračke dane provoditi na ovoj predivnoj lokaciji.

Planinarsko sklonište je jedna prostorija u kojoj se nalazi blagavaonica s peći  i skupno ležište za desetak osoba. Na sklonište je položena nadstriješnica ,a ispod nje je stol i  klupe za 20-ak ljudi. Postavljen je i rezervoar za vodu. Lokacija nije slučajno odabrana jer su Rupe 1363 m pitoma zaravan ispod Lišanjskog vrha 1794m, drugog vrha po visini u RH.

Put  za Rupe kreće iz Vrlike preko Vukovića vrela, crkve Sv. Spasa,  izvora rijeke Cetine.

Markirana planinarska staza počinje u G.Barišićima ispod kamenoloma u mjestu Cetini. Iznad sela vodi makadamski put za kamenolom  sa kojeg skrenemo na pješačku stazu i markaciju. Put nas vodi laganim usponom preko Preočkih dolaca (napuštene i porušene stočarske košare) do velike zaravni Rupe  gdje se nalazi planinarsko sklonište. Za ovu dionicu potrebno nam je maksimalno oko 3h laganog hoda.

Od skloništa se može dalje prema Lišanjskom vrhu  1794 m, drugom  vrhu po visini u RH.

Do vrha staza još uvijek nije markirana, ali su postavljeni štapovi i  nadamo se što prije markirati i tu dionicu zajedno sa našim planinarskim prijateljima i partnerima iz HPD "Zolj"  iz Vrlike kojima i ovim putem zahvaljujemo. Ovu dionicu možemo savladati  za 2h laganog hoda.

Zahvaljujemo svima koji su pomogli da ovo sklonište bude dostupno planinarima i svim ljubiteljima prirode, a prvenstveno HGSS-u, PD "Zolj" iz Vrlike, PD "Jelinak" iz Trilja, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, našim "graditeljima" i svima koji su dali svoj doprinos u realizacije ove akcije.
Nadamo se da će odsada još jedan dio Dinare biti pristupačniji većem broju planinara i da će istinski uživati u ljepotama koje ovaj kraj nudi!

 

 

 


Datum Događaja: 23.06.2011
Autor Članka & Fotografija & Događaja: Dinaridi

Vijesti - Otvaranja & Proslave & Obljetnice

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...