1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Dinaridi - Godišnjica Udruge!

Subota, 26 Veljača 2011 12:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Godišnjica Udruge!

Prisjetimo se u doista kratkim crtama kako smo i odakle krenuli...
Planinarska udruga Dinaridi je najmlađe splitsko planinarsko društvo, koje broji dvjestotinjak članova iz grada i okolice.
Ime Dinaridi se u planinarskoj sredini, ali i šire, čuje već nekoliko godina – prvi je put službeno izgovoreno 20. studenoga 2006. na dan utemeljenja Pustolovnog tima Dinaridi, odnosno, dva mjeseca kasnije, kad je Udruga upisana u Registar udruga RH, 18. 01. 2007.

Danas Dinaridi imaju svoj Internet portal.
Planinare koji su osnovali Dinaride okupila je zapravo ideja izrađivanja planinarskih zemljovida i vodiča po hrvatskim gorama. Njihov entuzijazam nije dugo čekao potvrdu – prvi projekt, Omiška Dinara, ostvario se već 2006., u suradnji s HGSS-om, a odmah potom i Kozjak tijekom kojeg su se unekoliko promijenili ustroj i članstvo Pustolovnog tima Dinaridi. Ovo je, među ostalim, rezultiralo i promjenom imena u Planinarska udruga Dinaridi koja je 12. veljače 2008. g. registrirana u Hrvatskom planinarskom savezu. Taj je nadnevak uzet kao rođendan Udruge, i mi ga danas ovdje slavimo.
Današnja Planinarska udruga Dinaridi prava je nasljednica tih prvotnih pustolova. Imidž današnjih Dinarida priskrbila je tek nešto malo drukčija društvena i terenska djelatnost poradi kojih su i osnovane tri sekcije Udruge: gospodarska, markacistička i izletnička.
Gospodarska sekcija ravna postavljanjem i održavanjem planinarskih objekata: prvi takav objekt – planinarsku kuću u Kurtegića docu na Kamešnici, Dinaridi su podigli za nekoliko mjeseci u suradnji s PD Kamešnica iz Livna i splitskom stanicom HGSS-a, a svečano otvorenje postalo je uzorom svih svečanosti na otvorenome koje Dinaridi organiziraju. Za kućom na Kamešnici slijedilo je  planinarsko sklonište pod Troglavom na Dinari, a na predjelu Rupe postavit će se sklonište čim to vrijeme dopusti.
Od trenutka okupljanja Dinaridi neprestano njeguju sve značajke pravog planinarskog duha: slogu i zajedništvo, ekološku svijest, ljubav i odgovoran odnos prema planinskoj prirodnoj i kulturnoj baštini te sve plemenite oblike druženja. Neki od tih organiziranih druženja svojom visokom razinom ekipiranosti premašuju volonterske standarde. Ovo se prije svega odnosi na glavnu djelatnost Udruge –  održavanje i markiranje planinarskih puteva i staza – kojom ravna markacistička sekcija A kako markiranje i održavanje planinarskih staza spada u krug preventivnih djelatnosti HGSS-a, Dinaridi usko surađuju s ovom eminentnom hrvatskom službom čijih su dvadesetak pripadnika i sami članovi Udruge.
Dinaridi su do sada uredili i markirali na stotine kilometara staza u nekima od najposjećenijih turističko-planinarskih odredišta u zemlji: priobalnih dalmatinskih planina i otoka.
O aktivnosti Izletničke sekcije svjedoče dosad održane dvije Planinarske škole i organizirani mnogobrojni izleti i rafting.
Usto, članovi naše Udruge dokazani su visokogorci – ovo su ljetio osvojili najviši europski vrh Mt Blanc i švicarski Brajnhorn, a u ovom trenutku jedan naš član osvaja Akonkagvu.
Proslave Dana dalmatinskih planinara 2010. Dinaridi su se rado prihvatili i u suradnji s PD Sv. Jakov – Bitelić organizirali je na Vrdovu, kod tamošnjeg Planinarskog doma. Po procjeni novinara svečanost je okupila oko tisuću ljudi.
Članstvo PU Dinaridi okuplja ljude različita uzrasta, sklonosti i iskustava, od tinejđera do postarijih osoba, od šetača do veterana hrvatskog planinarstva i alpinizma, od onih koji su se već afirmirali u skrbi prema prirodnim i kulturnim planinskim vrjednotama do onih koji se tek izgrađuju u njoj.
Dinaridi se sve jasnije profiliraju kao neprofitno dobro društvo, stalno otvoreno prijemu novih članova i prihvaćanju novih poticaja i nadahnuća. Stoga Udruga i ovom prigodom iskazuje dobrodošlicu svima onima kojima je na srcu očuvanje prepoznatljivog identiteta Dinarida te, također, pozdravlja i podržava sve ono što nedvosmisleno promiče istinski planinarski duh.
U tom smislu na ovoj ćemo proslavi dodijeliti Zahvalnice za iskazanu potporu Udruzi, počasne članske iskaznice Udruge te značku markacist-voditelj.

Zahvalnica

 

 


Datum Događaja: 17.02.2011
Autor Članka & Fotografija & Artwork: Dinaridi / Administrator

 


Vijesti - Otvaranja & Proslave & Obljetnice

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...