1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Planinarsko Sklonište "Sv.Mihovil" Otvorenje!

Subota, 02 Listopad 2010 08:18

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Planinarsko Sklonište "Sv.Mihovil" Otvorenje!

Otvoreno je Planinarsko sklonište Sv. Mihovil (1340m) Kamešnica - Žlabina!
Planina Kamešnica bogatija je za još jedan planinarski objekt, a samim tim i sigurnija za sve one koji je posjećuju. Kuća se nalazi na lijepom proplanku okružena bukovom šumom a sastoji se od blagavaone i spavaone u potkrovlju. Kapacitet kuće je petnaestak osoba.

Dimenzije su 6 x 5,5 m, od čega 1,5 m po dužini otpada na trijem. Napravljena je u planinskom stilu od prirodnih materijala,te se kao takva uklapa u ambijent. Cilj je kao i uvijek ne remetit autentičnu sliku prirode osim onog neophodnog.
Sklonište je pred više stotina planinara otvorio ministar turizma Damir Bajs, te je u svom obraćanju prisutnima napomenuo kolika je  važnost ovakvih objekata. Osim samog ministra nazočnima se obratio i pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, naš proslavljeni alpinist Stipe Božić, te na kraju gradonačelnik grada Trilja, nakon čega je uslijedio blagoslov i čin svečanog otvorenja.
Pripadnici HGSS-a izveli su pokaznu vježbu, bili su tu i potržni psi sa svojim vodičima, zapovjedna vozila, nosila i druga oprema kojom se naši HGSS-ovci služe, što je izazvalo veliku pažnju i interes posjetitelja. Nakon toga uslijedio je planinarski ručak,druženje i pjesma.

Kako doći do kuće?
Najlakši prilaz je iz Trilja,magistralnim cestom za Livno. Sa nje skrenemo za slikovito planinsko mjesto Voštane. Tamo gdje prestaje asfalt nastavlja se makadamska cesta za Žlabinu,ako ne štedimo svog limenog ljubimca(a pod uvjetom da nije terenac) uz malo mučenja doći ćemo pred samu kuću (oko 4-5 km).
Ako se pak odlučimo na pješačenje iz zaseoka Poduba vodi nas markirana pješačka staza.Do kuće nam na taj način treba oko 1h.Istinske vrijednosti prirodnih osobitosti naći ćemo i na ovoj stazi,ali velika raznolikost ovog prostora( od geomorfoloških pa do bioloških) tek nas očekuje kad krenemo prema vršnom grebenu. U planu je postavljanje putokaza,markiranje staza te postavljanje zimskih markacija prema Konju (1856m) i Kamešnici (1809m). Vjerujemo da je to moguće odraditi prije prvih snjegova,uzimajući u obzir da je dosta posla napravljeno zahvaljujući članovima PU "Dinaridi" koji neumorno i vrijedno rade oplemenjujući ove prostore. Sve novosti vezano za ovaj dio dinarida možemo kao i informacije dobiti na njihovim službenim stranicama.
Ovaj projekt je izveden zahvaljujući HGSS-u koji je imao u vidu da se rizici mogu smanjiti te da se nesreće učinkovito sprječavaju na više razina. Dakle u programu je prostor učiniti optimalno sigurnim,te na taj način unapređivati pomoć i zaštitu. Partnera u ovom projektu smo pronašli i kod lokalne zajednice,odnosno grada Trilja i PD "Jelinak", čiji su članovi nesebično radili na samoj izgradnji. Osoba za kontakt je predsjednik Alen Dukić tel. 098-832-611.PD "Jelinak" je također poklonio svoj stambeni kontejner   koje će PU "Dinaridi" opremiti i urediti u planinarsko sklonište koje će se postaviti na Dinari na lokaciji Rupe 1330m i a sve u sklopu projekta uzdužne staze Dinara - Kamešnica. HGSS podupire i ovaj projekt o kojem će biti riječi u nekom od izvještaja.

 


Datum Događaja: 02.10.2010
Autor Članka & Fotografija & Video: Dinaridi / HRT

 


Vijesti - Otvaranja & Proslave & Obljetnice

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...