1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Mosor - Tradicionalna Misa Sv. Jure

Subota, 03 Srpanj 2010 07:52

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Mosor - Tradicionalna Misa Sv. Jure

Kako to tradicija nalaže, prve subote u mjesecu srpnju održava se svetkovina na ovom Mosorskom vrhu u čast Sv. Jure, zaštitnika Poljica i Poljičana. Ove subote okupilo nas se više od dvjestotinjak, koji smo mogli osjetiti da ova crkvica nije samo kamen i prostor u kojem se okupljamo.

Ona je puno više od toga. U taj kamen, u taj prostor naši stari graditelji, ugradili su dio svog života, udahnili dio svog duha, svoje vjere...
Do 2002 godine, crkvica je bila u ruševnom stanju, zahvaljujući novim graditeljima ona je simbol ne samo vjerskog, nego i hrvatskog duha, odnosno narodnog i kršćanskog identiteta. Na ovom Mosorskom visu ona s nama već stoljećima vjerno djeli našu sudbinu, slatku i gorku. Ona rado dočekuje posjetitelje, bilo vjernike, namjernike ili planinare. Mi joj to vraćamo na način da je pomlađivamo svjesni njenog spomeničkog blaga. Zato svake prve subote u mjesecu srpnju sa radošću izlazimo gore da osim što čujemo riječ Božju, odamo počast tim vrijednim i marljivim rukama koje su ostavile neizbrisive tragove u riznici kamenog bogastva. Mosor je srce Poljica, njihov životni stožer. Oko njega su se Poljičani rađali i umirali, borili za život... On je simbol Poljica, zato je u subotu bilo lijepo vidjeti ovoliki broj onih koji ovo štuju, od najstarijeg barba Petra do najmlađeg malog planinara Ante, koji je u društvu svog tate ranom zorom krenio na ovu svetkovinu. Bilo je i dosta mladosti što posebno raduje. I na kraju što reći nego vidimo se dogodine u još većem broju.

 

 

 


 


Datum Događaja: 03.07.2010
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Otvaranja & Proslave & Obljetnice

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...