1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Via DINARICA

Utorak, 11 Listopad 2016 20:35

Autor Ante Maleš

PDF Ispis E-mail

Dinarsko gorje je gorski sustav koje se proteže od Slovenije, pa preko Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije do Kosova i Albanije.
Dinaride čine 200 zasebnih planina sa 240 vrhova od i preko 2000m. To područje obilježava i dvadesetak nacionalnih parkova, kao i lokaliteti po pod zaštitom UNESCO-a.
Ove činjenice, ali i mnoge druge potakle su osmišljavljanje projekta pod nazivom Via DINARICA. Danas su trase Via Dinarice definirane i to na način da kroz Hrvatsku idu tri linije, Bijela linija, Plava linija i Zelena linija. Zbog posebnih obilježja planine Dinare čije ime nosi i projekt Via Dinarica, jedan dio Bijele linije od Knina vodi po vršnoj zoni Dinare, Troglavske skupine i Kamešnice, zapravo po našem " Putu Oluje " U Voštanima se spaja sa " Putom Gospe Sinjske " i sa njim na međunarodni prijelaz sa BiH na Prisiki. Od ukupno 1200km Via Dinarice kroz Hrvatsku prolazi oko 600km, od toga na " Put Oluje " odpada oko 150km.
Dionica nije u potpunosti markirana, ali će to vjerojatno u skoro vrijeme biti, nedostaje mali dio od Maglaja 1450m do Kubegove jame, put ide preko Peratovca, Oštre glave i Kaurskog Kovijovca. Predivna grebenska staza!
Planinarska udruga " Dinaridi " će svakako podržati ovaj jedinstveni projekt i aktivno sudjelovati u njegovom oživljavanju na sve moguće načine, bilo markiranjem, čišćenjem staza, postavljanjem signalizacije, izgradnja infrastrukture, čišćenjem bunara....

S obzirom na sve čimbenike koji su se uključili ili rade na ovom projektu nema sumnje da će on zaživjeti i to vrlo brzo s obzirom da linija uglavnom ide već postojećim planinarskim stazama i koristi postojeću infrastrukturu.
Naša udruga se također uključila u obilježavanju prvog međunarodnog dana Via Dinarice, koji se održao za nas 08. 10 2016g. i to izletom na Lišanjski vrh i planinarsko sklonište na Rupama. Tom prigodom skupilo se preko 150 planinara, uglavnom iz Srednje Dalmacije, ali ih je bilo i iz drugih krajeva Lijepe naše!

Sve informacije o Via DINARICI mogu se naći na internetskim stranicama: VIA DINARICA

Vijesti - Mediji

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...