1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Meteo Dinara

Subota, 26 Ožujak 2016 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Stipe Božić predstavio projekt "MeteoDinara": Prvi projekt ovakve vrste u Hrvatskoj!

pressica 580x326

 Početkom ljeta bi na Dinari, na planinarskoj kući Pume na visini od 1630 metara, trebali biti instalirani automatska meteorološka postaja i nekoliko panoramskih kamera. Svaki donator projekta dobit će izrađenu fotografiju jednog od 20-ak poznatih hrvatskih fotografa

U utorak je u splitskoj Stanici Hrvatske gorske službe spašavanja predstavljen projekt "MeteoDinara" na kojem ravnopravno sudjeluje šest partnera: HGSS Stanica Split, Crometeo, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Splitsko- dalmatinske županije, splitski FESB, Planinarska udruga "Dinaridi" i Chain Technology.

Radi se o projektu postavljanja automatske meteorološke postaje i nekoliko nadzornih kamera na najviši planinarski objekt u Hrvatskoj, a to je planinarska kuća Puma na Dinari (1630 metara nadmorske visine). Realizacijom ovog projekta povećala bi se sigurnost izletnika i planinara na Dinari jer bi meteorološki podaci s ove lokacije bili besplatno dostupni svima putem interneta i to u realnom vremenu, a putem panoramskih kamera korisnici bi mogli uživati u sjajnom pogledu s planine koji seže od Peručkog jezera, preko Svilaje, sve do srednjodalmatinskih otoka, a ponekad i do vrhova Apenina. Osim atraktivnih panorama, na vrijeme bi se mogli detektirati požari, zimi i opasnost od lavina.

Zbog velike nadmorske visine i nepogodnih vremenskih uvjeta, za realizaciju projekta je potrebno koristiti posebno prilagođenu opremu i uređaje. Kamere korištene za video nadzor objekta mogu podnijeti vrlo niske temperature zraka te omogućavaju pregled od 360 stupnjeva, što je idealno za nadzor i promatranje okoline. Video prijenos će biti moguće trenutno pregledati preko Web sučelja kako bi se pojednostavio uvid u meteorološke uvjete koji vladaju na području postaje. Pristup Internetu će biti omogućen satelitskom vezom koja osigurava neprekidnu sigurnu vezu i po teškim vremenskim uvjetima. Pouzdana internet veza omogućuje i da se podaci meteo stanice neprekidno ažuriraju.

Za potrebe projekta planira se nabavka automatske meteorološke postaje marke Davis Vantage Pro 2 plus. Ista se sastoji od vanjske jedinice koja se planira postaviti na krov planinarske kuće Puma, i unutarnje, koja šalje podatke u svijet. Tako će temperatura, vlažnost, tlak zraka, kao i brzina i smjer vjetra, količina oborina, sunčevo UV zračenje i broj sunčanih sati biti besplatno dostupni svima putem interneta u realnom vremenu. Podaci s ove lokacije postat će sastavni dio najbrojnije mreže automatskih meteo postaja u ovom dijelu Europe - http://www.pljusak.com

Planirano puštanje meteo postaje i kamera u rad je 25. lipnja 2016. godine, na 22. obljetnicu pogibije 31 pripadnika "Puma" na Dinari, na Velikoj Duvjakuši. Uz prigodni program bit će upriličena i izložba fotografija "Vrijeme i planine".

 

POZIV NA DONACIJE / FOTOGRAFIJE NA POKLON

Svi sudionici projekta svoje znanje, vrijeme i rad daruju besplatno za opće dobro i rade dragovoljno. Iako su ispunjeni svi uvjeti, nositelji projekta nisu ga prijavljivali na razne natječaje jer se kroz projekt želi razviti duh suradnje, zajedništva i volonterizma. Potreban novac za realizaciju projekta planira se, među ostalim, prikupiti donacijama od strane građana i pravnih osoba. Donacije se mogu izvršiti na podračun Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Split otvoren kod Splitske banke, Societe Generale Group:

HR8823300031552862874

U znak zahvalnosti, svi donatori koji doniraju iznos preko 250 kuna, od organizatora će u roku od 30 dana od izvršenja donacije dobiti razvijenu fotografiju jednog od 30-ak renomiranih hrvatskih fotografa koji su svoje radove poklonili u svrhe projekta.

Spomenuta kategorija donatora svoju će fotografiju moći odabrati na Facebook stranici projekta ili na ovom linku. 

Odabranu fotografiju treba dojaviti organizatoru isključivo putem e-aila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Dinara kao mogući Park prirode

Stipe Božić, jedan od voditelja projekta MeteoDinara, objasnio je što bi realizacija projekta značila za Dinaru, ali i Dalmatinsku zagoru:

- Projekt se ne odnosi samo na planinare i izletnike, već brojne ljubitelje prirode i turiste. Blagodati realizacije projekta svi će moći iskusiti iz vlastitog doma, a možda će neke upravo to motivirati da posjete Dinaru i ovaj dio Zagore općenito. Ne manje bitno, osobito mi je drago da je cijeli projekt zasnovan na dragovoljnoj osnovi. Svo znanje, iskustvo i posao koje ljudi ulažu je dragovoljno, a trošak projekta predstavlja "samo" ono što treba kupiti i što planiramo namaknuti dobrovoljnim donacijama građana i pravnih osoba.

U projekt je uključena Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije, čiji je ravnatelj Ivan Gabelica objasnio sve koristi ovoga projekta:

- Realizacijom ovog projekta povećava se sigurnost svih posjetitelja koji dođu na Dinaru. Osim toga, ovim se promoviraju prirodoslovna bogatstva masiva Dinare, a doprinijet će i tome da se ovo područje stavi pod određen stupanj državne zaštite. Postoje prijedlozi da se područje proglasi Parkom prirode, no zbog financijske situacije bili bi zadovoljni i kategorijom Regionalnog parka. U tom slučaju nadležnost bi bila između Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Rade Popadić iz udruge Crometeo objasnio je važnost buduće postaje na Dinari:

- Prvi put ćemo dobiti sustavna mjerenja temperature, oborina, vjetra i ostalih meteoroloških parametara na Dinari. K tome, radi se o nadmorskoj visini od 1630 metara, što znači da će ovo biti druga "najviša" postaja u Hrvatskoj, odmah iz Svetog Jure na Biokovu. Svatko će iz svoga doma ili s mobilnog uređaja u realnom vremenu pratiti vrijeme na Dinari. Tako se stječu uvjeti i za buduće prvo ozbiljnije proučavanje klime najviše hrvatske planine, a to je u vremenu sveprisutnih klimatskih promjena jako bitno. 

Tajnik Planinarske udruge Dinaridi, Darko Gavrić, među prvim je počeo intenzivno raditi na popularizaciji Dinare kao izvrsnog izletničkog, rekreakcijskog i planinarskog odredišta. MeteoDinaru vidi kao korak dalje u tim nastojanjima.

- Naša Udruga već dugi niz godina radi na približavanju Dinare izletnicima i planinarima. Puno se rada i truda uložilo u obilježavanja planinarskih staza, postavljanje signalizacije i izgradnju skloništa. Meteorološka postaja i kamere na planinarskoj kući Puma, na Velikoj Duvjakuši, bit će samo nagrada za taj trud!

Studenti FESB-a Jakša Vidović 
Josip Lažeta  (Chain Tehnology) sudjeluju u tehničkom dijelu projekta

- Nadmorska visina i teški meteorološki uvjeti zahtijevaju specijalnu opremu za ovakvu lokaciju. Kamere koje će se koristiti mogu izdržati temperature do -50°C, a na Dinari se tako niske temperature zraka ne mogu dogoditi. Kameru od mogućih udaraca štiti vanjski okvir, a pokrivaju vidokrug od 360 stupnjeva. Kamere će biti instalirane na stupovima, tako da one budu iznad same kuće. Tri kamere bit će panoramskog tipa, a jedna nadzorna s kojom ćemo kontrolirati rad meteorološke postaje, ali i bilježiti visinu snijegu.

Što se tiče interneta, na planinarskoj kući ne postoji optička vidljivost s bilo kakvih objektom, stoga ćemo koristiti internet satelitskim putem, a to će nam osigurati stabilnu i kontinuiranu vezu - pojasnio nam je Jakša Vidović.

 

 

 


 
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Mediji

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...