1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sjevernim padinama Mosora

Nedjelja, 19 Studeni 2017 23:35

Autor Ante Maleš

PDF Ispis E-mail

Marijan je zasigurno najbliže i najposjećenije splitsko izletište. Nakon, Marijana, Mosor je top planinarska i izletnička destinacija.
Do nekih njegovih vrhova nije lako ni jednostavno doći, ali zato to su najljepši i najinsiprativniji krajolici.
Dok je Južna strana Mosora vrlo dobro posjećena, poglavito oko planinarskih objekata, Sjeverna strana je za mnoge jedna velika nepoznanica. Možda je uzrok u nedostatku zemljovida ( koji je u izradi ) ili u stazama koje su nešto duže i zahtjevnije.

U posljednje vrijeme markirano je i očišćeno nekoliko planinarskih staza, koje prolaze kroz prekrasne reljefne oblike, gdje je priroda utkala mnogo mašte. Zaista je vrlo interensantno proći ovim nadsve jedinstvenim prostorima. Bez obzira koliko je ovdje čovjek imao utjecaja, priroda je na neki način ostala čista i izvorna.

Slikoviti krš koji prevladava Sjevernim padinama Mosora, zaista je dojmljiv i prepun geomorfoloških oblika. Kamene skulpture koje susrećemo, svakako izazivaju divljenje ali i čuđenje prema ovim prirodnim kreacijama.
HPD " Ljubljan " iz Dugopolja je markiralo nekoliko novih staza, mještani Smajića su samoinicijativno očistili stazu kroz Javor Dragu, koja ide na pl. skl. " Hrvoje Dujmić " Staza od Plitače do Ljubljana treba čišćenje i premarkiranje! Ova foto - galerija prati stazu koja sa Plitače ide na Šatorak, gdje je Kapelica Hrvatskih Mučenika.

Sa te staze postoji odvojak koji se preko Jasala i Bodulovca spaja sa stazom koja dolazi od Perišića staja i dalje nastavlja za Ljubljan. Ovim spojem, staza preko Perišića staja nema smisla osim ako se na spoji prema Plišivcu, odnosno na grebensku stazu Debelo Brdo - Kunjevod - Ljubljan.

Na stazi vode ima na nekoliko mjesta, što je vrlo važno za ljetnih mjeseci. Posljednjih godina ovaj dio je zašumio do neprepoznatljivosti, što i nije tako loše. Kapelica je kamena građevina na predivnoj lokaciji.

Mnogo je razloga zašto planinariti po Sjevernim padinama Mosora!

Vijesti - Markacije

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...