1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

MOSOR novom stazaom od Dugopolja do Debelog Brda

Nedjelja, 09 Travanj 2017 21:13

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Koliko je Hrvatska po zemljopisnom položaju dijelom i mediteranska zemlja i kako taj zemljopisni položaj utječe na prirodna obilježja najbolje se vidi sa srednjedalmatinskih planina.
Mosor tu svakako zauzima važnu ulogu. Debelo Brdo sa svojih 1044m visine nije nešto pretjerano visoko i za naše vrhove ali je zato idealan vidikovac sa kojeg puca pogled na sami grad Split i njegovo okruženje. Isto tako i na srednjedalmatinske otoke te na dio Dinarida ( Dinara, Kamešnica, Vran, Čvrsnica...)
Kao što smo rekli premda nije visok pristup ovome mosorskome vrhu, vrlo je zahtjevan, bez obzira odakle da krenemo bilo sa Klisa ili iz Sitnog Gornjeg, također je moguće iz Žrnovnice, kao i sa izvora rijeke Jadro, a to su sve višesatni usponi. Od nedavno članovi HPD " Ljubljan " iz Dugopolja obilježili su još jednu izuzetno lijepu stazu koja nas vodi na ovaj vrh.

Staza započinje u Đakićima, Dugopoljskom zaseoku na samim obroncima Mosora koji je zbog svoje izdvojenosti i položaja gotovo neprimjetljiv u odnosu na druge djelove sela.
U zaseok se stiže uskom asfaltnim cestom koja se odvaja prije ulaska u radnu zonu ako dolazimo iz pravca Splita i to starom cestom za Dugopolje. Ispod pumpne stanice Crodux, kod kapelice je križanje i autobusna stanica ( autobus br. 35.), upravo tu se skrene desno i vozi otprilike 1km do zaseoka Đakići gdje završava put, dakle nikakvog puta za automobile dalje nema. Mjesta za parkiranje ima dovoljno. Kod zadnje kamene kuće ugledat čemo prve markacije, a nakon 5min hoda je raskrižje ( slabo obilježeno ). Desno je skretanje za Kraljevu peć, a lijevo je naša staza.
Put do Kraljeve peći je također obilježen i preporučujemo posjet ovom geomorfološkom spomeniku. Otprilike 10min od raskrižja! Ovu stazu kao i mnoge druge izgradio je podmosorski seljak iz nužde i potrebe, staza je održavana i u odličnom stanju do Balića Pišteta ( 800m ) dalje prema vrhu je također dobro očišćena i markirana ali ne baš tako široka i zgodna za hodanje.
Balića Pištet je izvor pitke vode koji se nalazi na trećini puta za vrh, pored velike betonske lokve u lijevom kutu pod stijenom je izvor za upotrebu i piće. Važno je napomenuti da nikad ne presušuje, samo nekoliko desetaka metara od izvora nalazi se kućica od mještanina Dugopolja. Za putnika namjernika imaju klupe i stol, mjesto kao idealno za odmor prije završnog uspona..
Prolazeći ovom stazom ne može se neprimjetiti kako su seljaci podmosorja bili tjesno vezali svoj život uz Mosor, iz nužde i radi vlastitog opstanka, a koliko su ti napori bili golemi vidljivo je skoro na svakom koraku. Nekad su u ovoj plodnoj humusnoj crnici odlično uspjevali krumpir, raž, ozimnica i drugo povrće. Ispaša je trajala najmanje šest mjeseci godišnje, planina je davala i drva za ogrijev. Ovdje je život trajao punim intezitetom do početka onoga rata, bez obzira što takvog načina života više nama, Mosor je ostavio duboke tragove u svjesti dugopoljskog čovjeka. Zato se u posljednje vrijeme obnavljaju urušene pojate, popravljaju bunari, a planinari obnavljaju i obilježavaju staze.
S obzirom na kraški dio sjeverne strane Mosora staza je izuzetno lijepa i nije naporna, za cjelokupni uspon bez odmaranja potrebno nam je oko 2h i 30min laganog planinarskog hoda. Preporučujemo da se sa vrha krene u nekom drugom smjeru, može na Klis, Lugarnicu, grebenom prema Ljubljanu i u tom slučaju povratak u Dugopolje. Mogućnosti su raznorazne, a na Vama je da odabetrete ono što Vam se sviđa. Što god odaberete, nečete pogriješiti!

Vijesti - Markacije

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...