1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Markirana Nova Staza!

Petak, 11 Lipanj 2010 07:52

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Markirana Nova Staza!

Završeno je markiranje još jedne duge dionice u lancu Dinare, Troglava i Kamešnice, staza od Cetine do Rupa. Unatoč velikim vručinama, jakom suncu i sparini, Dinaridi su završili markiranje ove staze kojom se ulazi u prekrasan svijet Dinare.

markerMarkiranje planinarske staze Cetina - Rupe

Završili smo markiranje još jedne duge dionice u lancu Dinara,Troglav i Kamešnica,projekt kojeg smo počeli prije nekoliko godina, a trebat će još neko izvjesno vrjeme dok se nerealizira. Za to nisu potrebne samo dobro obilježene staze, putokazi već i planinarskog skloništa bez kojih je to daleko teže.

Ova staza nas vodi od izvora rijeke Cetine, točnije zaseoka gornji Barišići (do kojeg vodi asfaltna cesta) do Rupa (1330m). Prije samog ulaska u zaseok treba skrenuti lijevo na makadamsku cestu koja vodi za kamenolom, te nakon par stotina metara dobrog makadama parkirati na proširenju odakle počinje markirana pješačka staza. Do Rupa nam treba tri sata hoda, stazom koja je nekad seljacima služila da se za ljetnih mjeseci presele u svoje planinske košare, kako bi njihovo blago za ljetnih žega uživalo u sočnoj planinskoj travi. Tako prolazimo pored Preočkih dolaca i napuštenih košara u kojima su još vidljivi znakovi i način nekadašnjeg života.

Rupe su planinska zaravan koja se nalazi ispod Lišanjskog vrha (1794m), koji je po nekim kartama, a i po nekim pisanjima u planinarskoj literaturi drugi vrh po visini u RH. Stoga je kao takav vrlo zanimljiv nama planinarima. Na sam vrh još uvijek nema obilježene staze ali u neko dogledno vrijeme svakako ćemo se potrudit i to riješit. Plan je da bi na Rupama napravili jedno sklonište koje bi omogućilo daljnje markiranje ovog planinarski potpuno nepoznatog i nedirnutog dijela Dinarida. Za one koji žele dalje od Rupa prema Troglavu i našem planinarskom skloništu na Ledenoj kosi trebaju samo nastavit cestom koja je probijena za vrijeme Domovinskog rata.

Ovaj put i nove staze dočarat će nam ovaj glomazan masiv u svoj svojoj veličini i ljepoti a impozantne stijene koje vidimo iz Kijeva i Vrlike (koje su visoke i do 700m) samo su dijelić onog što nam Dinara nudi. Iza tog kamenog zida krije se pitoma, prostrana visoravan iz koje izviru mnogobrojni vrhovi. Prilaz ovoj ljepoti te pravoj riznici prirodnih pojava nije jednostavan ni lak, ali je moguć, upravo zbog toga izazov je veći, jer time ulazimo u carstvo kraških pojava, biljnog i životinjskog svijeta. Obilježavajući ove staze i izgradnjom skloništa nije nam cilj poremetiti prirodne zakone, već bit puni poštovanja pred velikom cjelinom u koju smo zašli. Pa stoga vjerujemo da će i oni kojima je to posao primjetit da Dinara osim što je naša najviša planina u RH ima i bezbroj lica, a svako lice zaslužuje pažnju i njegu!

 

 

 

 


Datum Događaja: 11.06.2010
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Markacije

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...