1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Maglaj - Markacija

Nedjelja, 25 Listopad 2009 07:52

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Maglaj - Markacija

Jedan od vrhova iz troglavske skupine koji svojom blizinom i pristupačnosti predstavlja izvrsno odredište za kratke zimske dane.
Maglaj je vrh u Troglavskoj skupini, a nalazi se iznad Vrdova. Veliki Maglaj, kojim prolazi granična crta između BiH i RH, nešto visočiji, dok je Mali Maglaj po visini nešto niži.

Na Malom Maglaju prije nekoliko godina postavljen je križ u spomen poginulim hrvatskim braniteljima. Sam vrh je bio jedna od najvažnijih otpornih točaka u domovinskom ratu, a s njega je krenula operacija "Zima 94". Mali Maglaj osim svoje planinarske vrijednosti ima i svoje povijesno značenje.
Premda za vrh postoji kolski put koji dolazi sa Vrdova preko Peratovca (na kojem se nalaze stočarske košare, kako ih naziva domaće stanovništvo), mi smo se odlučili za markiranje pješačke staze od planinarskog doma Sv. Jakov. Staza jednim djelom ide kao i ona za Troglav, te se nakon pola sata dolazi do odvojka sa putokazom. Otud se za malo više od sata, stiže na vrh. Dosad nije bilo obilježene staze, pa je u planu postavljanje pečata i upisne knjige. Svake godine na jesen se održava sveta misa kod križa u spomen na sve hrvatske branitelje.

Nadamo se da će sve više planinara ubuduće prisustvovati tom činu, a za to će nam staza bit od velike koristi. Sami uspon nije fizički zahtjevan i toplo ga preporučujemo.

 

 


Datum Događaja: 25.10.2009
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Markacije

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...