1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Jankovo brdo

Petak, 10 Srpanj 2015 00:00

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Jankovo brdo sa svojih 1780m je najviši vrh splitsko-dalmatinske županije i tu ne bi trebalo bit nikakve dvojbe, premda je nažalost ima i to zahvaljujući ponajprije kartama koje se nalaze na internetu, a ne prikazuju stvarno stanje na terenu.

Naime Jankovo brdo je granični vrh koji djelimo sa susjednom BiH, i to je tako od 1887g. kada je potpisan Berlinski sporazum.

Stvaranjem države SHS 1918g. priznate su iste granice.

 

Zasjedanjem AVNOJ-a 1943g. u Jajcu iste granice su priznate između tadašnjih Narodnih Republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Priznavanjem Bosne i Hercegovine 1992g. kao samostalne države u avnojevskim granicama, odnosno u granicama koje su od 1887g., dolazi do određenih izmjena, izmjene su jednostrane prirode i zbog toga se na internetskim stranicama mogu vidjeti karte koje su katastarske ali ne i državne.

Naime 30. srpnja 1999.g u  Sarajevu je potpisan sporazum između pok. predsjednika Franje Tuđmana i rahmetli Alije Izetbegovuća na čijem temelju su napravljene mješovite komisije koje su bile zadužene da utvrde crtu razgraničenja između RH i BiH.

Početkom 2004g. komisije izlaze na teren i utvrđuju graničnu crtu koja nije priznata iz razloga što ni do dan danas nije ratificirana u Hrvatskom Saboru kao i Domu naroda BiH.

Iz tog razloga svi se sjećamo problema oko granice na poluotoku Klek i otočića Veliki i Mali Škoj, takvih problema imamo na mnogo mjesta za koje vjerujemo da će se naći pravedno rješenje za obje države.

Svjedoci smo ovih dana kako se malogranični prelaz na prijevoju prema Vaganju, službeno Bili brig gradi dva kilometra od stvarne granične crte, i po tom pitanju se intenzivno radi kako bi se spriječila teritorijalna nepravda.

Federalna televizija BiH je 2004g. na Ličkoj Plješevici izgradila repetitor za svoje potrebe na teritoriju HR, temeljem usmenog dogovora između tadašnjeg premijera Ive Sanadera i ministra u tadašnjoj vladi Hido Bišćević tu katastarsku česticu poklanja BiH, sjetimo se Sv. Gere ili 1953g., kada Narodna Republika Hrvatska daje sedam sela Sloveniji, čiji je kreator bio drug Vidmar, za uzvrat hrvatska dobije malo područje oko Kulen Vakufa.

Problem granične crte na rijeci Uni je također veliki, gdje bi RH trebala napravit određene ustupke BiH, jer na tom području RH neprirodno presijeca rijeku Unu na devetnaest mjesta, katastarski to pripada BiH i njenim građanima, a pravno je u RH.

Mi naravno ne kanimo mijenjati granice niti nam je to namjera, samo želimo da ono što je naše i što je uvijek bilo naše, ostane naše!

Isto tako o granicama trebaju pričat i utvrđivat ih stručni ljudi, a bi trebali imat pravo da ukažemo na nepravilnosti.

Za nas Dinara nije samo planina, ona puno više od toga, ako se sjetimo naše bliske povijesti.

U prilogu karte iz kojih se može iščitat stvarno stanje na terenu!

Osim toga ukucajte na internet Jankovo brdo ili Lišanjski vrh svugdje i na svim stranicama za Jankovo brdo piše RH - splitsko-dalmatinska županija, a za Lišanjski vrh šibensko-kninska.

Zašto se lako odričemo nekih stvari ili teritorija, to je već drugo i puno složenije pitanje, u svakom slučaju tko god da se popne na Jankovo brdo bit će nagrađen za predivne vidike, jer na kraju krajeva mi smo samo planinari, a stara je poslovica da su granice samo u glavi!

 

 

 

 


 
Autor Članka & Fotografija: Dinaridi

 


Vijesti - Kartografija

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...