1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Otpad u Planinama

Utorak, 16 Studeni 2010 06:30

Autor Admin

PDF Ispis E-mail

Otpad u Planinama

Termin ekologija je prvi put upotrebljen 1866 godine, od strane njemačkog biologa Ernesta Heinricha Haeckela. Toliko je vremena prošlo a mi kao da ništa nismo naučili. "Ako ljudska bića isćeznu sa Zemlje, to neće bitno utjecati na ostale biološke vrste, no ako nestanu biljke i životinje, nestat će i čovjeka".

Kad će se u svima nama probuditi savjest i kad ćemo spoznati kako naš planet Zemlja postaje sve manje plav, zelen, osunčan i prijatan za život. Republika Hrvatska je Ustavom i zakonima o zaštiti prirode i okoliša osigurala svima pravo na zdrav život i zdrav okoliš. Tamo gdje bi trebali uživati u biljnim i životinjskim vrstama na njihovom prirodnom staništu, te u planinama Lijepe naše, nailazimo na prizore kao iz naše foto-galerije.
Mi kao planinari, imamo ljubav prema prirodi i stalnu potrebu za pdlazak u nju. Kao udruga upravo ovih dana pokušavamo realizirati jednu eko-akciju, te na taj način dati svoj skromni doprinos čišćenju planina od glomaznog otpada. Nažalost realizacija ne ovisi o nama, često institucije koje su mjerodavne za ovakve projekte ne prepoznaju volonterski trud. Mine su poseban problem koji nije zaobišao ni planine. Kad znamo da okučnice još uvijek nisu razminirane, teško je pomisliti, a kamoli prognozirati kada će planine doći na red. Većina ih je u područjima od posebne državne skrbi, ali ni to nije dovoljno ili nije dovoljno posebno. Možda je bolje da naši turistički potencijali leže zapušteni ili da se tamo hoda na vlastitu odgovornost, što znači da tamo nitko nije odgovoran. Planinari su ionako nekakvi čudaci koji se sa teškim ruksacima negdje idu ventrat...

 

 

 

 

 


Datum Događaja: 16.11.2010
Autor Članka & Fotografija: Čerčo / Dinaridi

 


Vijesti - Ekologija

Prijava/Odjava Korisnika

Korisničko Ime Lozinka Zapamti me!    Napravi račun...